Zvenku již září barvami, uvnitř se však ještě pracuje. Otevření Libušína se opět odkládá

19. prosinec 2019

Poslední práce mají před sebou řemeslníci, kteří pracují na obnově Libušína na Pustevnách v Beskydech. Teď pracují uvnitř chaty, otevřít by se měla v červnu 2020.

Jako ze starých pohlednic už vypadá Libušín na Pustevnách v Beskydech. Vyhořelá chata má nové barvy a dělníci se přesunuli do interiéru. Libušín měla stavební firma předat do konce letošního roku. Středeční kontrolní den ale potvrdil, že se termín odkládá.

Například jídelna Libušína je nejen plná řemeslníků, ale taky techniků a památkářů. Ti se letos naposledy vydali na Pustevny na takzvaný kontrolní den. Zjišťovali, jestli jdou práce podle plánu, a taky zda řemeslníci dodržují technologické postupy. Při posuzování byli podle technického náměstka Milana Gesiericha velmi důslední a přísní, a jak potvrdil i to je jedním z důvodů proč se Libušín otevře později, než se předpokládalo.

Čtěte také

Libušín už vypadá skutečně jako z pohlednice. Opravená je totiž i sousední Maměnka, která se svou barevností přizpůsobila podobě Libušína. Už jsou tedy obě chaty z venku hotové a jen velmi všímaví turisté, kteří původní chaty dobře znali, si všimnou, že obě vily už tolik nezáří barvami. Libušín je obnovený k roku 1925 a tehdy měl jiné barvy než před požárem.

Nyní ještě probíhají práce uvnitř Libušína. V jídelně i v sousední Parmově krčmě se dokončují kachlová kamna. Dodělává se obložení stěn, které dostanou ještě nové malby a před dokončením jsou technologie samozahášecího systému a topení. Řemeslníci už taky chystají pokládku dřevěných podlah. V dílnách v Podhradní Lhotě na Kroměřížsku už stolařská firma vyrábí stoly a nábytek. A stolaři se hned po Novém ruce pustí taky do lavic, které budou kolem stěn.

Termín dokončení se během posledního roku posunul už třikrát. Ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš Českému rozhlasu Zlín potvrdil, že další zdržení už nepředpokládá, protože ty nejsložitější technologie už jsou hotové. Libušín by tak měla stavební firma předat na konci dubna a veřejnosti by se měl otevřít ještě před letní sezónou. Muzejníci slibují, že to bude na začátku června.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.