V Kroměříži najdete 17 kašen, fontán a vodotrysků

8. říjen 2020

Do Kroměříže se jezdí především za historickými památkami. Za pozornost stojí i místní kašny. Kroměříž jich má nejvíce v kraji. 

Kroměříž je proslulá jako město škol, umění, kultury a hlavně historických památek. Tři nejvýznamnější, to je Arcibiskupský zámek, Podzámecká a Květná zahrada, jsou od roku 1998 na Seznamu světového a přírodního dědictví UNESCO. Nedávno jsem přišla na to, že je i městem s největším počtem kašen v našem kraji. Jsou skoro na každém náměstí, v Kroměříži jich není právě málo, a taky v obou historických zahradách. Na mapě jsem jich objevila sedmnáct, včetně fontán a moderních vodotrysků. Zatím jsem stihla prohlédnout jenom pár unikátů, ale dozvěděla jsem se zajímavé informace.

Třeba, že název kašna pochází z německého Wasser kasten, což v překladu znamená box nebo schránka na vodu. Ty původní taky tak vypadaly. Byly z kamene, dřeva nebo jiného materiálu a voda do nich přitékala z jednoduché trubky z veřejného vodovodu. Tak je koncipovaná Maxmiliánova kašna z poloviny 19. století nedaleko Biskupské mincovny. Vodovod v Kroměříži existoval už v 16. nebo 17. století. Archeologové tam pod dlažbou jedné z ulic našli přes tři století starý dřevěný vodovod. Typické kašny napojené na studny podle historiků sloužily jako samostatný zdroj vody. Zřejmě i proto je lidé umísťovali v rušných částech měst. Od 16. století je začali zdobit sochami a plastickými reliéfy. Dnes jsou to uznávané architektonické památky.

Jedna stojí na Velkém náměstí, což je v centru Kroměříže mezi zámkem a radnicí. Odehrávají se na něm všechny nebo téměř všechny důležité akce. U kašny jsem se zastavila nesčetněkrát, ale nikdy jsem si jí neprohlédla tak pozorně, abych ji mohla popsat. Teď to napravím, ale beru si na pomoc textového průvodce. Barokní kašnu nechal postavit v polovině 17. století biskup Karel Lichtenstein z Kastelkornu jako součást vodovodního systému. Nádrž má tvar čtyřlistu, druhé patro tvoří hranolový sokl s delfíny, ti drží třetí patro, takzvanou vanu, v které je socha chlapce a delfína. Voda stříká ze všech pater kašny. Nejpůsobivější je při večerním osvětlení.

Kašny jsou v Podzámecké zahradě a zdobí i Květnou zahradu. Před tamní kolonádou stojí kašna Tritonů. Původně byla postavena jako barokní. Po rekonstrukci v roce 1954 zůstala originální jenom horní vana. Pod ní jsou čtyři sochy, které mají symbolizovat zemědělství a průmysl. Naštěstí jsou povedené, takže nezasvěcený turista si nemusí všimnout, že část kašny barokní není.

Spustit audio

Související