Hledáme kočku, pozor, divokou! Znovu ji můžeme potkat ve volné přírodě

22. září 2020

Kočka divoká je jedna z nejmenšch českých šelem. Podle odborníků bychom ji měli chránit.

Ústav biologie obratlovců Akademie věd spolu se zoo v Bojnicích na Slovensku a s Hnutím Duha zahájili projekt s netradičním názvem "Hledáme kočku, pozor, divokou!" Cílem je zmapovat na moravsko-slovenském pomezí pohyb nejmenší šelmy, která se u nás vyskytuje - kočky divoké. K monitorování budou použity fotopasti.

 „Potvrzený výskyt kočky divoké je aktuálně na Šumavě, v Doupovských horách a také na česko-slovenském pomezí,“ prozradil koordinátor projektu zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy Univerzity v Brně Martin Duľa. Tento druh kočky nebyl ve volné přírodě k vidění od roku 1952 do roku 2011.

Kočka divoká je typický mourek, oproti domácím kočkám je ale větší a má mohutnější ocas s černou špičkou.

Čím se kočky divoké živí, co je ohrožuje a proč je potřeba je chránit? To zjišťovala pro Český rozhlas Zlín Saskia Mišová.

autoři: Saskia Mišová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.