Unikátní moderní kostel uprostřed valašské přírody. Najdete ho poblíž Pusteven v Beskydech

19. srpen 2020

Po svaté Zdislavě z Lemberka, patronce rodin, jsou v Česku pojmenovány jen čtyři kostely. Jeden z nich stojí v Prostřední Bečvě na Vsetínsku.

Obec Prostřední Bečva na Vsetínsku je nejznámější rekreační a turistickou zónou Chráněné krajinné oblasti Beskydy v našem kraji. Je to především díky Pustevnám, které k ní patří. Jistě víte, že je zdobí soubor unikátních secesních roubenek postavených podle návrhu uznávaného architekta Dušana Jurkoviče, nejslavnější jsou Maměnka a Libušín. Mimochodem ten byl po ničivém požáru znovu vybudovaný a opět září novotou.

Novotou ještě dýchá i kostel sv. Zdislavy. Věřící v Prostřední Bečvě si ho postavili na začátku nového milénia a splnili si dlouholetý sen. Je to totiž první svatostánek v obci. Je dílem Jana Kováře z Opavy a Oldřicha Bótha z Valašského Meziříčí. Musím potvrdit konstatování mnoha jiných návštěvníků, že je nepřehlédnutelný. Místní ho také považují za novou dominantou obce. Není sice přesně v jejím středu, ale strhne na sebe pozornost každého, kdo se dostane do jeho blízkosti. Představte si, jak vypadá.

Bílá stavba s vysokou štíhlou věží se zvonicí a křížem stojí na zelené mírně svažité stráni, snad to kdysi byla pastvina nebo louka, v zádech má les a od hlavního vchodu je zase výhled na protější zalesněné vrcholky kopců. Nejbližší domy jsou vzdálené desítky metrů. Už jenom toto panorama bere citlivkám, jako jsem já, dech. Potom je tu tvar budovy, mně připomíná geometrickou skládanku. Ve skutečnosti to jsou dva do sebe vetknuté nepravidelné mnohoúhelníky, to je popis odborníků. Všechny stěny, okna i střecha mají rovné ostré linie, některé jsou obdélníkové jiné trojúhelníkové, žádné „oblinky“ jsem neobjevila. Kontrastem zářivě bílé fasády je měděná střecha. Za dvě desítky let, co kostel stojí, už chytla tmavou patinu, proto je tak výrazná, a proto stavba jakoby vystupuje z malebného podhorského prostředí a moc mu sluší. To je tedy pohled zvenku.

Interiér kostela je velice jednoduchý a prostý, bez okázalé parády. Je v něm všechno, co má v moderním chrámu být. Velkým skvostem jsou píšťalové varhany v jeho zadní části. Jsou vyrobené na míru přímo pro tento chrám. Mají 1126 píšťal, největší je přes 5,5 m dlouhá, nejmenší nemá ani metr. Věřící na ně spořili několik let.

Součástí kostela a budovy je pastorační centrum. V jeho blízkosti vznikl taky nový hřbitov, i ten Prostřední Bečvě chyběl.

Spustit audio

Související