Podnikatelé rozhodli. Mužem století je továrník Tomáš Baťa, v první desítce je i architekt Jurkovič

Do první desítky se nedostal žádný zástupce novodobého československého a českého podnikání po konci komunistického režimu v listopadu 1989.

Podnikatelem století se stal zakladatel obuvnického impéria Tomáš Baťa. Bodoval i architekt Dušan Jurkovič, který výrazně zasáhl do podoby Luhačovic a Pusteven.

Jako druhý se umístil zakladatel továrny Škoda v Plzni Emil Škoda a jako třetí vynálezce František Křižík.

Do první desítky se nedostal žádný zástupce novodobého československého a českého podnikání po konci komunistického režimu v listopadu 1989. Anketu mezi 15 tisíci členy uspořádala Hospodářská komora.

Před 86 lety zahynul v troskách letadla „pan Šéf“ Tomáš Baťa. Byl na vrcholu sil

V Otrokovicích si připomněli tragickou smrt Tomáše Bati

Jeho smrt přišla jako blesk z čistého nebe. O tragédii informovaly světové tiskové kanceláře i deníky.

"Baťa značně předběhl svou dobu. Proslul nejen originálními metodami řízení, výroby a obchodu, ale i třeba tím, že vytvořil dílny a oddělení, v nichž zaměstnanci mohli přispívat svými nápady a ovlivnit svůj vlastní výdělek úsilím o vyšší ziskovost oddělení. Své zaměstnance vzdělával, proměnil Zlín, a díky značce Baťa se významně podílel na rozšíření dobrého renomé československých výrobků do celého světa, na kterém dnes Češi i Slováci stále mohou v zahraničí stavět," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Působení všech podnikatelů na prvních deseti místech žebříčku je v době první republiky, nebo Rakouska-Uherska. Skoro všichni podnikatelé z první desítky zemřeli ještě před nástupem komunistické totality.

Na prvních deseti místech se v hlasování umístili také výrobci kol, motocyklů a aut Václav Klement s Václavem Laurinem, průmyslník Emil Kolben, zakladatel výrobce klavírů Petrof Antonín Petrof, architekt a stavebník Josef Hlávka, pilot a letecký konstruktér Jan Kašpar a slovenský architekt Dušan Jurkovič.

Spustit audio

Související