Plánovanou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích by měl tvořit centrální objekt propojený s deseti trakty

12. červen 2019

Krajští zastupitelé budou o projektu nové krajské nemocnice v Malenovicích hlasovat už v pondělí 17. června. Opozice, na základě vlastního posudku, je proti.

Centrální objekt propojený se všemi deseti trakty. U hlavní silnice pak dva parkovací domy pro pacienty a i návštěvníky. Takovou podobu nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích navrhují projektanti. Nemocnice by mohla stát za šest let. Už 17. června budou o investičním záměru za osm miliard korun jednat krajští zastupitelé. Navržená studie také předpokládá, že hlavní objekt s operačními sály bude čtyřpatrový. Zbylých deset budov ho o jedno patro převýší.

Situační plán projektu nové krajské nemocnice

„V srdci nemocnice, jako centrálního objektu, budou v přízemí – urgentní příjem, diagnostická pracoviště, nukleární medicína. O patro výš to budou zákrokové sály, jednodenní stacionáře, endoskopické centrum, angiolinky. Ve třetím patře máme intenzivní medicínu a v nejvyšším operační sály,“ popisuje Martin Šamaj, člen přípravného výboru nové nemocnice.

Vysvětlil také, proč projektanti umístili operační sály do nejvyššího patra centrálního objektu. „Ze dvou důvodů. Ten první je medicínský, protože je to nejklidnější část nemocnice, a zároveň je to i z ekonomického důvodu, protože centrální operační sály mají náročnou vzduchotechniku a tady ty vzdálenosti jsou přímo pod střecho,“ popsal.

Vizualizace nové Baťovy nemocnice ve Zlíně

Do konečné podoby jednotlivých oddělení výrazně mluví i devítičlenná rada složená z lékařů všech čtyř krajských nemocnic. Například primář zlínského novorozeneckého oddělení Jozef Macko prozradil, že jeden z pětipatrových traktů má pracovní název – péče o matku a dítě. „Na jedné etáži budou porodní sály a v těsné návaznosti na ně bude jednotka intenzivní a resuscitační péče, protože to tvoří jeden komplex toho jednoho patra. Nad tím bude něco na způsob intermediární péče, to znamená sice děti předčasně narozené, ale ne kriticky nemocné, u kterých chceme, aby většinu doby hospitalizace trávili rodiče. A úplně nahoře v páté etáži by měl být kompletní trakt dětské medicíny,“ upřesnil Macko.

Dva parkovací domy, místo plánovaných čtyř. Kraj vyslyšel námitky obyvatel Malenovic, kteří nechtěli několikapatrové parkovací komplexy oddělující sídliště od nové nemocnice. Parkovací domy jsou tedy v plánu už jen dva a to u hlavní silnice. „Z těch parkovacích domů zajišťujeme nejkratší možný přesun pacienta na konkrétní ambulanci. Tyto vzdálenosti jsou velmi krátké a rychlé,“ popisuje Martin Šamaj.

Vizualizace nové Baťovy nemocnice ve Zlíně

Studie počítá s tím, že urgentní případy budou do nemocnice přivážet po komunikacích blíže k Otrokovicím. Pacienti s plánovanými výkony a také návštěvníci pavilonu péče o matku a dítě, přijedou po nových silnicích od malenovického sídliště, kde také vyroste autobusová zastávka. „Máme aktuálně připravené dvě rozvojové plochy. Jedna je mezi sídlištěm a jižní částí území nemocnice, kde plánujeme do budoucna vybudovat školku,“ uvedl. Druhá rozvojová plocha je v jihozápadní části pozemku. Poblíž heliportu nebo onkologie.

„Prostor, který přibližně v jednom podlaží může mít tři tisíce metrů čtverečních. A je to například pro budoucí vědeckovýzkumný trakt nemocnice, anebo nějaké další rozvojové medicínské programy, které nejsme schopni v tuto chvíli dohlédnout,“ dodal.

Areál nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích může počítat se zhruba dvanácti hektary. Pokud krajští zastupitelé investici za osm miliard korun schválí, první pacienty by mohli zdravotníci léčit za šest let.

autor: pes
Spustit audio

Související