Zlínský kraj zvažuje trestní oznámení na autora posudku o KNTB Zdeňka Havla, vypracovaného pro opozici

11. červen 2019 12:29

Posudek u Zdeňka Havla zadala opozice, která má k nové krajské nemocnici výhrady a chce se vrátit k původnímu plánu rekonstrukce KNTB. 

Zlínský kraj zvažuje podání trestního oznámení na znalce v oblasti stavebnictví Zdeňka Havla za poškozování cizích práv. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Havel posuzoval stavebně-technický stav budov v areálu Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně. Využití a rekonstrukce budov KNTB je podle něj o čtvrtinu levnější než zvažovaná stavba nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, kterou prosazuje Čunek. Podle hejtmana však nová nemocnice bude levnější a postavená za kratší dobu než rekonstrukce ve stávajícím areálu. Podle vedení kraje Havel uvedl zastupitele v omyl.

Havel však dnes řekl, že si za posudkem stojí. "Jsem zvyklý dělat řadu oponentních posudků, tak mě překvapuje, proč někdo na posudek nereaguje oponenturou, ale prohlášením, že bude podávat trestní oznámení," řekl Havel. Zastupitelé budou o stavbě nemocnice rozhodovat v pondělí.

Posudek u Havla zadala opozice, která má k nové krajské nemocnici výhrady a chce se vrátit k původnímu plánu rekonstrukce KNTB. Čunek však opakovaně tvrdí, že nová nemocnice by měla být hotová za šest let a měla by stát osm miliard. Rekonstrukce KNTB by stála deset miliard korun a práce by trvaly asi 12 let, což by bylo náročné také pro pacienty a personál nemocnice, uvedl Čunek.

Jiří Čunek: Druhý posudek jasně říká, že stavět novou nemocnici je výhodnější. Věřím, že projekt projde

Stávající versus nová krajská nemocnice ve Zlíně

Přesně za deset dnů budou zastupitelé Zlínského kraje hlasovat o výstavbě nové krajské nemocnice. Jestli ji odsouhlasí, není jisté. Opozice je proti, a některé výtky mají i někteří členové koalice.

Havel se podle kraje nezabýval generelem nemocnice zpracovaným v roce 2008, ale řešil pouze statickou kvalitou objektů 23, 24, 25 a 26 v KNTB. "Jsme přesvědčeni, že se jedná o úmysl uvést zastupitele v omyl před pondělním hlasováním zastupitelstva," uvedl Čunek. "Expertní posouzení inženýra Havla navíc vůbec nepracuje se skutečností, že v celém generelu zpracovaném před 11 lety je k rekonstrukci určeno pouze sedm budov, dalších šest budov byly plánovány jako novostavby a 18 objektů je určených k demolici," uvedl hejtman. V posudku podle něj nejsou náklady na demolice, výstavbu nových objektů či protihluková opatření po dobu výstavby. Kraj tak podá podnět k prošetření činnosti Havla na Českou komoru autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Plány nové nemocnice ve Zlíně

Proti posudku Havla se ohradila také KNTB. "S velkým překvapením jsme se dozvěděli, že po několika budovách zlínské nemocnice se pohyboval údajný expert a posuzoval jejich stav včetně statiky. Považujeme tento způsob jednání za velmi neetický a profesně nesprávný. Výsledky tomuto jednání zcela odpovídají. Zdeněk Havel nemohl posouzení provést dobře, protože si nevyžádal patřičné dokumenty k budovám a neměl ani povolení provést potřebná diagnostická šetření a další důležité odborné úkony," uvedl předseda představenstva nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Podle některých zaměstnanců nemocnice Havel posouzení budov ve skutečnosti neudělal. "Pokud by měl například seriózně posoudit statiku stropních konstrukcí, musel by odstranit omítku a poté pracovat se speciálním kladívkem, laicky řečeno do stropu bušit. Nedokážu si představit, že by toto udělal a nikdo si toho nevšiml. Nutné je mít i statické výpočty, projekt armatury a další dokumenty a ty si od nás nevyžádal," uvedl vedoucí oddělení správy budov Martin Nedbálek.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související