Opoziční zastupitelé chtějí zastavit projekt nemocnice ve Zlíně. Hlasovat o její výstavbě budou už v polovině června

5. červen 2019 12:42

Kraj nechal vypracovat druhý nezávislý posudek k výstavbě nemocnice v Malenovicích renomovanou auditorskou firmou. Podle opozice je projekt špatný a účelově připravovaný.

Opoziční krajští zastupitelé za Svobodné a Soukromníky vyzvali hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL), aby zastavil přípravu projektu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Vyplývá to z tiskové zprávy a veřejné výzvy, kterou dnes zveřejnil zastupitel a krajský předseda Strany soukromníků Michal Dvouletý. Zastupitelé by o výstavbě nemocnice měli rozhodovat 17. června. Jednali o ní již v dubnu, ale po mnohahodinové debatě bod odložili. Koalice byla rozdělená.

Čunek opakovaně uvedl, že výstavba nové nemocnice je výhodnější než rekonstrukce areálu Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně. Nová nemocnice by podle něj měla být hotová za šest let a měla by stát osm miliard. Rekonstrukce KNTB by stála deset miliard korun a práce by trvaly asi 12 let, což by bylo náročné také pro pacienty a personál nemocnice.

Vizualizace nové Baťovy nemocnice ve Zlíně

Vedení kraje nedávno uvedlo, že výhodnost výstavby na zelené louce potvrdily také posudky několika společností, které záměr zkoumaly po odborné i ekonomické stránce. Původní projekt na výstavbu centrálního objektu v KNTB by musel být přepracován.

Zastupitelé za Svobodné a Soukromníky se však opírají o jiné expertízy. "Je třeba zastavit špatný a účelově připravovaný projekt nové nemocnice v Malenovicích, skoncovat s jednostrannou manipulací veřejnosti a vrátit se k modernizaci Baťovy nemocnice v jejím stávajícím areálu. Hejtman Čunek nás dlouhé měsíce tahal za nos, ale teď má na stole nezávislá expertní stanoviska, která boří jeho dosavadní snahu vykreslit výstavbu nové nemocnice jako jediné možné řešení," uvedl zastupitel Ivo Valenta (Soukromníci). Hejtman podle opozičních zastupitelů nenechal zpracovat skutečně nezávislý oponentní posudek na výstavbu nové nemocnice.

Vizualizace nové Baťovy nemocnice ve Zlíně

Jiří Čunek ale namítá, že nový posudek na výstavbu nemocnice, který si zastupitelé vyžádali, a který kraj přišel na čtvrt milionu korun, je kvalitní. „Ten nový posudek vypracovala firma Grant Thorton, což je, řekněme z té pětice největších auditorských firem, které v České republice působí. Výhodou této společnosti je, že tato se výhradně, nebo dominantně, zaměřuje na zdravotnictví. Takže věřím, že toto už je nezpochybnitelná autorita k tomu, aby to její slovo a její závěry byly hodnověrné pro všechny zastupitele,“ uvedl hejtman Jiří Čunek pro Český rozhlas Zlín.

Své stanovisko dodal opozičním zastupitelům Jiří Schwarz z Centra ekonomických a tržních analýz, bývalý ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Václav Rýznar a znalec ve stavebnictví Zdeněk Havel. "Všichni experti potvrdili, že modernizace KNTB je pro Zlínský kraj levnější a bezpečnější variantou, jak docílit razantního zlepšení podmínek pro pacienty i zdravotníky. Shodli se také na tom, že investiční záměr výstavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích představuje soubor natolik závažných rizik a nejasností, že doporučují rekonstrukci a modernizaci KNTB v současném areálu podle generelu z období po roce 2008," uvedli opoziční zastupitelé v prohlášení.

Někteří zastupitelé, včetně koaličních, již dříve uvedli, že se obávají zadlužení kraje, nečekaných problémů i dopadu na další krajské nemocnice. Projekt považovali za uspěchaný a neměli dostatek informací o jeho ekonomické stránce. Naopak řada primářů výstavbu nemocnice podporuje.

autor: Tomáš Patrick Hyánek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související