Lepší stavět novou, než opravit starou. Vyplývá z nových posudků k výstavbě nemocnice v Malenovicích

29. květen 2019 07:26

Krajští zastupitelé by o nové nemocnici měli rozhodovat 17. června, nově zpracované posudky, které si vyžádali, by měli mít k dispozici příští týden.

Zlínský kraj nechal zpracovat další posudky na projekt nové krajské nemocnice, která by měla stát ve Zlíně-Malenovicích. Další posudky si vyžádali zastupitelé, kteří o nemocnici jednali v dubnu, bod ale po mnohahodinové debatě odložili. "Koalice byla rozdělená. Posudky ověřily, že výstavba na zelené louce v Malenovicích bude nejen nejméně o dvě miliardy levnější, ale bude nesporně kratší, nejméně o pět či šest let než rekonstrukce stávajícího areálu," řekl v úterý novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Zastupitelé by o nemocnici měli rozhodovat 17. června, posudky by měli mít k dispozici příští týden. Nová nemocnice by měla být hotová za šest let a měla by stát osm miliard. Podle Čunka je to výhodnější než za deset miliard korun rekonstruovat a dostavovat areál Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně, což by trvalo asi 12 let. Rekonstrukce by podle hejtmana byla náročná také pro pacienty a personál nemocnice.

Den D pro projekt nové Baťovy nemocnice. Dnes o něm budou hlasovat krajští zastupitelé

Vizualizace nové nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Definitivní schválení nebo odmítnutí projektu však dnes nemusí padnout. Ve hře je více variant, včetně odložení hlasování na pozdější termín.

Kraj nechal zpracovat oponentní dokument k záměru výstavby nové nemocnice, autorem je společnost Grant Thornton Advisory. Podle Čunka z posudku vyplynulo, že záměr na výstavbu je realistický a spíš konzervativní a údaje v projektu jsou správné. Společnost se zabývala záměrem po odborné i ekonomické stránce. Posudek podle vedení kraje uvádí, že nová nemocnice poskytne technologicky vyspělou a špičkovou zdravotní péči, výhodná je dobrá dopravní dostupnost nejen z dálnice i návaznost na železniční i autobusovou dopravu. Výstavba nezasáhne do provozu nemocnice.

Na dobu před deseti lety to jistě nebyla špatná práce, ovšem dneska s ohledem na nové normy by projekt musel být zcela přepracován.
Jiří Čunek (KDU-ČSL), hejtman Zlínského kraje

Kraj zadal společnosti Flagro také posouzení původního projektu na výstavbu centrálního objektu ve stávajícím areálu KNTB. "Na dobu před deseti lety to jistě nebyla špatná práce, ovšem dneska s ohledem na nové normy by projekt musel být zcela přepracován," uvedl z posudku Čunek.

Kraj už dřív nechal posoudit přístup přípravného výboru, dělala jej zlínská univerzita, podle opozice však byl posudek nedostatečný. Krajský odbor investic nyní propočetl náklady na etapy podle původního generelu KNTB. Kraj nechal posoudit i hlukovou zátěž při rekonstrukci v KNTB, rozpočtovou strategii kraje na roky 2024 až 2044 a dílčí zprávu o terénním šetření v rámci biologického průzkumu v Malenovicích.

Kraj chce dát na novou nemocnici 3,9 miliardy korun, na tři miliardy si vezme úvěr a miliardu investuje do přístrojového vybavení KNTB. "Roční splátku úvěru ve výši kolem 200 milionů korun pokryje nájem, který bude nemocnice platit kraji," uvedl Čunek. Někteří zastupitelé dříve uvedli, že se obávají zadlužení kraje, nečekaných problémů i dopadu na další krajské nemocnice. Projekt považují za uspěchaný a nemají dostatek informací o jeho ekonomické stránce.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související