Den D pro projekt nové Baťovy nemocnice. Dnes o něm budou hlasovat krajští zastupitelé

8. duben 2019 06:30

Definitivní schválení nebo odmítnutí projektu však dnes nemusí padnout. Ve hře je více variant, včetně odložení hlasování na pozdější termín.

Zastupitelstvo Zlínského kraje se dnes bude věnovat také investičnímu záměru výstavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Ve hře je několik variant. Jednou z pravděpodobných je, že se rozhodování a hlasování přesune až na příští jednání zastupitelstva, tedy na červen, popřípadě na dřívější, svolané jako mimořádné.

Důvodem více možných variant je, že koalice není jednotná. Na konci minulého týdne vyzvala regionální rada ODS své tři zastupitele v koalici, aby nepodpořili usnesení vedoucí k výstavbě nové nemocnice. Důvodem jsou nejasnosti ve financování stavby a v dopadech na krajský rozpočet. Už dříve se podobně ohradil druhý koaliční partner, tedy hnutí ANO, které má v zastupitelstvu osm křesel. Náměstek za oblast financí Jiří Sukop je členem právě hnutí ANO. Vadí mu souběh dvou výrazných investic. Už v lednu totiž kraj schválil navýšení peněz na autobusy a vlaky. Jde celkem o asi šest set milionů korun ročně, a to na deset let.

Nová Baťova nemocnice v ohrožení. ODS i ANO doporučí hlasovat proti její výstavbě

Vizualizace nové nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

S výstavbou nemocnice v Malenovicích nesouhlasí ani předsedové okresních sdružení České lékařské komory v kraji. Zastupitelé o ní budou hlasovat v pondělí.

Zastánci projektu nové krajské nemocnice budou potřebovat každý hlas. Nicméně pokud by pro výstavbu hlasovali lidovci a STAN, dají dohromady 18 hlasů. K většině potřebují pět dalších. I když se například oba zastupitelé SPD dlouhodobě vyjadřují o záměru pozitivně, pořád by to bylo málo. Hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL stále tvrdí, že investici za osm miliard korun by krajský rozpočet zvládl.

Dnešní zastupitelstvo může mít více variant průběhu. Na začátku může například některý ze zastupitelů navrhnout stažení bodu z programu s vědomím, že na schválení není dostatek hlasů. Další variantou je, že bod týkající se investičního záměru zastupitelé otevřou a řádně ho projednají. Pak může přijít například návrh na odklad hlasování na příští zastupitelstvo. Řádné je naplánované v červnu. Ale není vyloučená ani dohoda na mimořádném jednání v dřívějším termínu. Vyloučit nelze ani to, že o investičním záměru se nakonec hlasovat bude.

Průběh dnešního zastupitelstva budeme sledovat v našem vysílání i na webu.

autor: pes
Spustit audio

Související