Nová Baťova nemocnice v ohrožení. ODS i ANO doporučí hlasovat proti její výstavbě

S výstavbou nemocnice v Malenovicích nesouhlasí ani předsedové okresních sdružení České lékařské komory v kraji. Zastupitelé o ní budou hlasovat v pondělí.

Regionální rada ODS Zlínského kraje vyzvala své zastupitele v krajské koalici, aby nepodpořili usnesení vedoucí k výstavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Důvodem jsou nejasnosti ve financování stavby a v dopadech na krajský rozpočet, uvedl na webových stránkách regionálního sdružení ODS jeho předseda Stanislav Blaha. Zastupitelé mají o investici za osm miliard korun rozhodovat v pondělí a není vyloučeno, že koalice přijde i o hlasy zastupitelů za ANO.

Koalice lidovců, hnutí ANO, STAN a ODS má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu Zlínského kraje 29 křesel. Lidovci mají 12 mandátů, ANO osm, STAN šest a ODS tři.
Proti výstavbě nemocnice se už dříve postavil hejtmanův náměstek Jiří Sukop (ANO). Důvodem podle něj není samotná výstavba nemocnice, kterou dříve podporoval, ale souběh akce se zvýšenými náklady na dopravní obslužnost. "Na základě podkladů doporučíme našim zastupitelům projekt v této chvíli nepodpořit," řekl dnes ČTK zastupitel a krajský předseda ANO Pavel Pustějovský. Koalice by tak pro projekt neměla dostatečnou podporu, může však získat hlasy opozice, například zástupce SPD dříve označil projekt nové nemocnice za potřebný.

Vizualizace nové nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) podle svého dřívějšího vyjádření ale věří, že výstavba nemocnice získá potřebnou podporu zastupitelů. Pro podle něj mluví to, že nemocnice by měla být hotová za šest let a měla by stát zhruba osm miliard korun. Rekonstrukce a dostavba stávajícího nemocničního areálu by podle něj trvala 12 let a stála by deset miliard korun. Kraj chce na novou nemocnici dát čtyři miliardy, nemocnice miliardu a na tři miliardy si chce kraj vzít úvěr. Projekt podporuje také STAN. "Nová nemocnice za nás určitě ano. Je to samozřejmě o cestě, jak k ní dojít. Odmítáme v tom politikařit, prioritní je pro nás co nejlepší péče pro občany Zlínského kraje," řekl dnes ČTK krajský radní Petr Gazdík (STAN).

Výtky k projektu mají Svobodní a Soukromníci, podle kterých si tak významný projekt zaslouží řádnou oponenturu. Projekt kritizují i sociální demokraté. "Krajské předsednictvo ČSSD Zlínského kraje podporuje současné úsilí zastupitelů za ČSSD v zastupitelstvu Zlínského kraje neschválit záměr výstavby nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích," uvedli sociální demokraté ve vyjádření, které ČTK zaslal tajemník Tomáš Šenkeřík.
Podobně se rozhodli i komunisté. "Zlínský krajský výbor KSČM nesouhlasí s výstavbou nové krajské Baťovy nemocnice v Malenovicích a doporučuje krajským zastupitelům za KSČM nehlasovat pro jakékoliv další kroky, které směřují k naplnění tohoto investičního záměru," uvedli komunisté na svém webu. Zastupitel KSČM Ivan Mařák dnes ČTK řekl, že bude doporučení respektovat.

S výstavbou nemocnice nesouhlasí ani předsedové okresních sdružení České lékařské komory v kraji a v otevřeném dopise, který dnes zaslali krajským zastupitelům, preferují postupnou obnovu stávajícího nemocničního areálu. Naopak někteří primáři záměr na novou nemocnici vítají.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související