Týden do rozhodnutí o miliardové stavbě nové nemocnice. O schválení může rozhodnout i jeden hlas

1. duben 2019 09:52

Přesně za týden budou zastupitelé Zlínského kraje rozhodovat o miliardové investici do nové nemocnice. 

Zastupitelé budou hlasovat o záměru na výstavbu nemocničního komplexu ve Zlíně - Malenovicích. Koalice zatím není jednotná, hnutí ANO investici za osm miliard korun zatím nepodporuje.

Podle zástupců ANO je problém to, že jde o souběh dvou výrazných krajských investic. Už v lednu totiž kraj schválil navýšení dotací pro autobusovou a vlakovou dopravu. Jde celkem o výdaj asi šest set milionů korun ročně, a to na deset let. Právě kvůli němu je, podle statuárního náměstka hejtmana Jiřího Sukopa z hnutí ANO, další dlouhodobě výrazný výdaj rizikový.

Hejtman Jiří Čunek (KDU – ČSL) tvrdí, že obava není na místě. Finančně podle hejtmanství úvěr zvládne. Podle Čunka i díky tomu, že bude inkasovat nájem od nemocnice. Roční splátka úvěru se má pohybovat mezi sto padesáti až 188-ti miliony. 

Ještě předtím, zřejmě už do roku 2023, chce kraj na nemocnici našetřit téměř čtyři miliardy korun, tedy polovinu z celkové ceny nemocnice, připouští Jiří Čunek.

Čeká se, že hlasování bude napínavé. Pokud hnutí ANO setrvá jednotně na svém postoji, znamená to, že pro většinu bude hejtman a zastánci nové nemocnice v koalici potřebovat dva opoziční hlasy.

To za předpokladu, že ostatní strany ve vedení kraje, tedy lidovci, ODS a STAN budou hlasovat jednotně pro schválení investičního záměru.

K většině by byly zapotřebí ještě minimálně dva hlasy z opozice. To je ale vzhledem k dřívějším vyjádřením především dvou poslanců SPD reálné. Nedá se vyloučit ani změna postoje hnutí ANO, nebo jen některých jeho zastupitelů.

autor: pes
Spustit audio

Související