„Souboj“ posudků: koaliční tvrdí – stavět na zelené louce, opoziční je pro opravu stávající krajské nemocnice

10. červen 2019 15:49

Přesně za týden, v pondělí 17. června, budou krajští zastupitelé hlasovat o tom, zda podpoří projekt nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, či nikoli.

Do souboje odborných posudků přerostly spory o stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně. Zastupitelé dostali koncem minulého týdne dvě verze, které se výrazně liší. Opozice investici za zhruba osm miliard korun odmítá. Její posudek preferuje modernizaci starého areálu. Vedení kraje má analýzu, podle níž je ekonomičtější stavět takzvaně na zelené louce.

Tuto cestu se snaží prosadit hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL. „De facto říká to, co ví každý člověk, který opravil kozí chlívek, že stavět na zelené louce je podstatně levnější, než v území, ve kterém máte pracovat, bourat, stavět. Navíc to území je poměrně nevhodné s ohledem na to, jak je úzké. Takže to jsou ohromné komplikace. To znamená, že náklady budou skutečně vyšší, na rekonstrukci nemocnice, a to jsme ještě nedopočítali úplně všechny náklady. Takže se ukazuje, že celá ta stavba by byla ještě dražší,“ říká Čunek.

Opoziční zastupitelé chtějí zastavit projekt nemocnice ve Zlíně. Hlasovat o její výstavbě budou už v polovině června

Vizualizace nové Baťovy nemocnice ve Zlíně

Kraj nechal vypracovat druhý nezávislý posudek k výstavbě nemocnice v Malenovicích renomovanou auditorskou firmou. Podle opozice je projekt špatný a účelově připravovaný.

Ani v koaličním vedení ale nemá plnou podporu. Čunkův ekonomický náměstek Jiří Sukop z hnutí ANO má výhrady k tak vysokým nákladům. „Z pohledu finanční náročnosti, se domnívám, že jsme na Zlínském kraji trošku vyrobili problém, který jsme možná nikdo nečekali, protože jsme na přelomu roku schválili navýšení nákladů na dopravní obslužnost o 30 %, které pro kraj v součtu znamenají 600 milionů korun navíc, se kterými se nepočítalo. A když to spočítáte, že ty smlouvy se uzavírají na deset let, tak je to šest miliard korun,“ vypočetl Sukop. Myšlenku nové nemocnice ale náměstek Sukop nezavrhuje.

Naopak Svobodní a Strana Soukromníků si nechaly vyhotovit oponentní posudek na plánovanou krajskou investici. Podle krajského předsedy Soukromníků Michala Dvouletého je záměr neekonomický. „Místo nezávislého oponentního posudku, máme před sebou nějaký další pokus o to, jak vykreslit novou krajskou nemocnici, jako jediné možné řešení. Podle mého soudu je však opak pravdou a nové expertizy, které jsme dali všem krajským zastupitelům, to jednoznačně dokládají. Tato expertní stanoviska potvrdila, že investiční záměr nemocnice představuje natolik závažná rizika nejasností, že bude mnohem lepší modernizovat stávající krajskou nemocnici v současném areálu,“ vysvětlil Dvouletý.

O případné výstavbě krajské nemocnice ve Zlíně–Malenovicích budou hlasovat krajští zastupitelé na svém jednání v pondělí 17. června.

autor: rv
Spustit audio

Související