Jiří Čunek: Druhý posudek jasně říká, že stavět novou nemocnici je výhodnější. Věřím, že projekt projde

Přesně za deset dnů budou zastupitelé Zlínského kraje hlasovat o výstavbě nové krajské nemocnice. Jestli ji odsouhlasí, není jisté. Opozice je proti, a některé výtky mají i někteří členové koalice.

Zastupitelé Zlínského kraje mají od poloviny tohoto týdne k dispozici oponentní posudek na stavbu nové nemocnice. Ten si zastupitelé vyžádali na svém dubnovém zasedání, kde měli o případné stavbě nemocnice hlasovat. Jednotná tehdy nebyla v názoru ani koalice. „Nový posudek vypracovala firma Grant Thorton, což je, řekněme z té pětice největších auditorských firem, které v České republice působí. Výhodou této společnosti je, že tato se výhradně, nebo dominantně, zaměřuje na zdravotnictví. Takže věřím, že toto už je nezpochybnitelná autorita k tomu, aby to její slovo a její závěry byly hodnověrné pro všechny zastupitele,“ uvedl hejtman Jiří Čunek pro Český rozhlas Zlín.

Strategické hlasování je čeká za deset dnů, tedy 17. června. Investici za zhruba osm miliard korun odmítá hlavně opozice. Podle její analýzy je lepší modernizace stávajícího areálu. Ani v koalici nejsou všichni o tak velkém výdaji přesvědčeni. „Protože jsme na přelomu roku schválili navýšení nákladů na dopravní obslužnost o třicet procent vlakokilometrů a autobusokilometrů, které pro Zlínský kraj, v odhadech ročně, znamenají 600 milionů korun navíc, se kterými se tedy nepočítalo,“ tvrdí ekonomický náměstek hejtmana Jiří Sukop z hnutí ANO. „A když to spočítáte, že smlouvy s dopravci se uzavírají na deset let, tak je to šest miliard korun,“ upřesnil Sukop. Souběh obou investic je tedy podle něj špatně načasován.

Opoziční zastupitelé chtějí zastavit projekt nemocnice ve Zlíně. Hlasovat o její výstavbě budou už v polovině června

Vizualizace nové Baťovy nemocnice ve Zlíně

Kraj nechal vypracovat druhý nezávislý posudek k výstavbě nemocnice v Malenovicích renomovanou auditorskou firmou. Podle opozice je projekt špatný a účelově připravovaný.

Podle Jiřího Čunka to ale zásadní problém není. „S tím vším já počítám a jsem přesvědčen, že kraj tuto situaci může zvládnout, a zvládne ji dobře,“ kontroval hejtman. Ten zároveň oponuje nákladností případných investic do starého areálu. „Dnes nás stojí nezbytné opravy asi 110 milionů korun ročně,“ vyčíslil.

Jiří Sukop si netroufá odhadnout, jak dopadne 17. června hlasování zastupitelů o nové nemocnici, ale neočekává žádné bouřlivé diskuze. „Neočekávám žádné bouřlivé reakce ani jedné ze stran. Myslím si, že všechno podstatné už bylo řečeno. Je to teď skutečně jen otázka, jestli dostatečný počet zastupitelů se ztotožní s názorem pana hejtmana a prohlasuje tady tuto variantu,“ uvedl Sukop. Pokud by zastupitelé výstavbu nové nemocnice neodhlasovali, dokáže si představit více variant dalšího vývoje, ne jen návrat k plánu rekonstrukce stávajícího areálu nemocnice.

Podle hejtmana Jiřího Čunka už všechny bouřlivé diskuze proběhly. „Teď už se spíš bude hlasovat a já pevně věřím, že ten projekt bude schválen,“ očekává hejtman. Nová krajská nemocnice, by v případě schválení, měla stát vedle sídliště ve Zlíně-Malenovicích. Podle plánů kraje by měla být hotova v roce 2025.

Celý rozhovor o projektu nové krajské nemocnice a druhém posudku na její výstavbu si můžete poslechnout v audioarchivu.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související