Philipp Kneisl už v roce 1863 založil v Holešově továrnu na cukrovinky a stal se známým v celé střední Evropě. Dnes tam vznikají želatinové bonbony, Bon Pari či Hašlerky

30. listopad 2023

Philipp Kneisl, podnikatel německého původu, založil roku 1863 v Holešově podnik na výrobu cukrovinek. Ten se pod jeho jménem stal slavným přinejmenším v celé střední Evropě, ale pyšnil se zřejmě i celosvětovými unikáty. A jeho továrna na cukrovinky vyrábí dodnes.

Čtěte také

Psal se 30. listopad 1863, když došlo k události, která v dalších desítkách let pomohla Holešovu dostat se na mapu průmyslově významných měst ve střední Evropě. Co se stalo? Tamější občan německého původu Philipp Kneisl získal živnostenské oprávnění na provoz podniku na výrobu cukrovinek.

Vše začal v domě, kde bydlel, na rohu Palackého třídy a Hřbitovní ulice. A už od počátku nevyráběl pouze cukrovinky, ale i takzvané kandyty, což jsou de facto tvrdé bonbóny. Postupně se dostal až k speciální výrobě na zakázku, čímž byl ve své době dost možná jediný na světě. Objednávali si tak u něj zbohatlíci, šlechtici i panovnické domy.

Po smrti Philippa Kneisla firmu převzali jeho synové, ta se navíc s koncem druhé světové války přejmenovala na Sfinx. Jméno ji vydrželo až dodnes, a navíc se stala součástí švýcarské nadnárodního koncernu Nestlé. V Holešově tak nyní přichází na svět takové proslulé pochutiny, jako Jojo, Bon Pari či Hašlerky.

Poslechněte si životní příběh Philippa Kneisla a prohlédněte si unikátní historické fotografie, které nám poskytl historik Karel Bartošek.

Spustit audio

Související