Holešovská továrna na cukrovinky slaví 160 let od svého založení. Nahlédněte do její historie i současnosti

30. listopad 2023

Počátky továrny Sfinx, která je dnes moderním výrobním komplexem, vyvážejícím tuny želé a kandovaných bonbonů do vzdálených koutů světa, se datují k 30. listopadu roku 1863. Tehdy v Holešově na Kroměřížsku založil svou první výrobnu cukrovinek Philipp Kneisl.

Čtěte také

První tvrdé bonbony, kandity, začal před 160 lety vyrábět Philipp Kneisl v Holešově v domě na rohu nynější Palackého třídy a Hřbitovní ulice. Na živnost pak navázali jeho synové, kteří v roce 1907 nechali ve Všetulích u Holešova postavit funkcionalistickou budovu velké továrny.

Čtěte také

Ta až do roku 1945 vyráběla cukrovinky pod značkou Philip Kneisl a od roku 1945 pod značkou Sfinx. Dnes je továrna součástí koncernu Nestlé a cukrovinky vyrábí stále. Navíc je po modernizaci vybavená supermoderní technologií.

Aktuálně jsou jejím hlavním sortimentem želé bonbony, v sortimentu ale stále zůstávají tradiční bonbony Bon Pari nebo Hašlerky. Celkem tu mají v portfoliu 300 druhů výrobků.

Práce v továrně Sfinx je nyní maximálně automatizovaná. Ještě v osmdesátých letech ale byly stroje těžké, formy horké a práce nebezpečná. Poslechněte si vzpomínání Ilony Navrátilové, která do bran továrny jako zaměstnanec poprvé vstoupila před více než čtyřiceti lety a pracuje tu dodnes. Jak se práce v holešovské továrně od dob jejího mládí změnila, jaké bonbony byly tehdy hitem a jí vůbec cukrovinky, které vyrábí? Na to se jí ptala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková:

Spustit audio

Související