Paní Maria Mucha ze Zlína šije historické kostýmy inspirované 14. stoletím. Pomáhá tím upozornit na nemoc, kterou také trpí

12. říjen 2023 10:32

Poté, co jí lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu, začala paní Maria Mucha ze Zlína spolupracovat s Unií Roska, která pomáhá stejně nemocným lidem.

Historické kostýmy inspirované šlechtickou módou čtrnáctého století, které jsou honosně zdobené krajkou a prošívané zlatem a stříbrem, šije ve Zlíně paní Maria Mucha. Práci na složitých oděvech jí komplikuje roztroušená skleróza. Šití je ale pro ni svým způsobem terapie. Svou činností chce upozornit na problémy stejně nemocných lidí.

Při práci se podle vlastních slov snaží svými zdravotními omezeními příliš nezabývat: „Práce mě žene dopředu, protože vím, že díky těm šatům můžu například výstavami pomoct ke koupi různých přístrojů a podobně. Takže snažím se na to prostě nemyslet.“

Kromě výstav svých modelů pořádá paní Maria Mucha i benefiční prodejní akce. Historické kostýmy také pronajímá a část výtěžků posílá Unii Roska, která pomáhá podobně nemocným lidem.

Před jednou benefic ve Zlíně s ní mluvil redaktor Českého rozhlasu Zlín Roman Verner a ptal se nejen na to, jak dlouho trvá ušít takový model, ale i na to, zda se tyto šaty dají skutečně nosit.

Spustit audio

Související