Osm kilometrů D55 u Babic za necelé tři miliardy. Firmy předložily nabídky, stavět se má letos

2. červenec 2020 15:08

Vybudování 8,3 kilometru dlouhé části dálnice má ulehčit obcím na souběžném úseku silnice I/55, kterým denně projede zhruba 15 000 automobilů

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) obdrželo čtyři nabídky na stavbu dálnice D55 z Babic do Starého Města na Uherskohradišťsku.

Nejvýhodnější nabídku za 2,849 miliardy korun podalo sdružení společností Eurovia a Strabag, jde o 72,4 procenta předpokládané hodnoty.

Čtěte také

 Stavba má vydané pravomocné stavební povolení, zahájení stavby se předpokládá ještě ve třetím čtvrtletí tohoto roku, uvedl dnes na twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Podle ředitele zlínské správy ŘSD Karla Chudárka je teď nezbytné podané nabídky důkladně vyhodnotit. "Dnes byla komise pro otevření obálek. Zasedne ještě hodnoticí komise, která bude všechny nabídky podrobně procházet a zkoumat, jestli v nich nejsou chyby a mají veškeré požadované náležitosti," řekl dnes ČTK Chudárek.

Vítěz výběrového řízení by podle něj mohl být znám v září. Vybudování 8,3 kilometru dlouhé části dálnice má ulehčit obcím na souběžném úseku silnice I/55, kterým denně projede zhruba 15.000 automobilů. S dokončením stavby počítá ŘSD v roce 2023.

Jelikož dálnice vede podél železniční trati Přerov - Staré Město, která byla za druhé světové války bombardována, dělal se v uplynulých měsících v okolí chystané stavby pyrotechnický průzkum. Pracovali kolem ní i archeologové.

V roce 2021 předpokládá ŘSD zahájení výstavby navazujícího úseku dálnice mezi Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku, odkud má D55 v budoucnu dále směřovat k dálnici D2 u Břeclavi.

V roce 2023 by se mělo začít pracovat mezi Babicemi a Napajedly, získání stavebního povolení na tuto trasu předpokládají silničáři v roce 2022.

V říjnu 2018 zahájilo ŘSD dostavbu jihovýchodní části obchvatu Otrokovic na Zlínsku, který je taktéž součástí dálnice D55. Se zprovozněním více než 3,1 kilometru dlouhého úseku, který bude končit před řekou Moravou v průmyslové části Napajedel, počítají silničáři v příštím roce

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související