Dálnice kolem Spytihněvi má po letech povolení na trasu. Ukryje se pod tratí i silnicí

11. červen 2020 16:59

Úsek bude vedený zářezem pod úrovní okolního terénu, nikoli po dříve plánované estakádě

Ředitelství silnic a dálnic získalo územní rozhodnutí pro trasu dálnice D55 kolem Spytihněvi

Úsek bude vedený zářezem pod úrovní okolního terénu, nikoli po dříve plánované estakádě. Stavba by mohla být hotová v roce 2026. Řekl to ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek.

Čtěte také

Po obchvatu Otrokovic, který je také součástí D55, by se podle Chudárka mělo omezeně jezdit už v květnu příštího roku. Pravomocné územní rozhodnutí pro úsek kolem Spytihněvi získalo ŘSD po mnoha letech. S navrhovanou estakádou, po které dálnice překračovala dvojkolejnou železniční trať a silnici 55, nesouhlasila obec.

V nové podobě povede dálnice zářezem a pod tratí a silnicí. "Téměř osm kilometrů dlouhou stavbu chceme zahájit v roce 2023 a dokončit o tři roky později," uvedl Chudárek.

ŘSD nyní pracuje na dokumentaci pro stavební povolení, které by mohlo být v roce 2022, a chystá výkup pozemků. Na úsek D55 kolem Spytihněvi navazuje obchvat Otrokovic, který z města odvede tranzitní dopravu.

 Na obchvatu budou do konce letošního roku dokončeny zemní práce včetně konstrukčních vrstev vozovky a mostů. Ještě letos se má také vrátit do provozu takzvaná pohořelická křižovatka jižně od otrokovické místní části Kvítkovice, která bude zcela uzavřena od druhé poloviny června do 30. listopadu. Pro příjezd do areálu plemenářského podniku a na skládku vznikne nová obslužná komunikace. ¨

"Po obchvatu by se v omezeném provozu mělo jezdit v květnu 2021. Celá stavba bude zprovozněna na přelomu září a října 2021," řekl Chudárek. Stavby bez přípravných prací vyjde na víc než 710 milionů korun bez DPH.

Po obejití Spytihněvi pokračuje D55 směrem k jihu úsekem kolem Babic na Uherskohradišťsku, pro který ŘSD podle Chudárka nyní hledá ve výběrovém řízení stavební firmu.

"Předpokládáme, že smlouva bude uzavřená už v září. Na podzim letošního roku počítáme se zahájením prací," podotkl. Na trase je hotový pyrotechnický průzkum a odstraněná ornice, ještě v červnu by měl začít archeologický průzkum.

Jde sice o oblast Starého Města, která je na archeologické nálezy bohatá, ale ŘSD je očekává jen v určitých místech a nepředpokládá, že by budování dálnice omezily. D55 má začít u Olomouce, u Přerova se napojí na D1, se kterou pokračuje k Hulínu.

autor: Zdenek Čík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související