Hledá se dovozce zdravotnického odpadu z Itálie. V Dřínově se nelegální náklad nepodařilo odvést ani za tři čtvrtě roku

9. červen 2020 08:49

Případem kamionu s nebezpečným odpadem, který odhalili pracovníci celní správy u Otrokovic, se nyní zabývá Ministerstvo životního prostředí a policie

Celníci koncem minulého týdne v kontejneru objevili injekční stříkačky a další zdravotnický a biologický odpad z nemocnice, který pochází z Itálie.

Čtěte také

Konkrétní místo, kde se odpad nachází, zástupci úřadu nesdělili. Podle mluvčí České inspekce životního prostředí Radky Nastoupilové je zajištěný nebezpečný odpad ve střeženém prostoru.

To jestli a jakým způsobem se odpad bude vracet, nyní rozhodne Ministerstvo životního prostředí.

Případem se zabývá taky policie v součinnosti s Krajskou hygienickou stanicí. Podle zástupkyně hygienické stanice Venduly Ševčíkové hygienici sdělili policii, v jakém režimu je možná nakládat s použitým zdravotnickým materiálem s ohledem na možné epidemiologické riziko.

Nelegální dovoz odpadu může být trestným činem.

Pokud se nejedná o trestný čin, ale o přestupek, lze právnické osobě uložit pokutu do výše 50 milionů korun, fyzické osobě do 1 milionu korun podle zákona o odpadech.

Čtěte také

Ve Zlínském kraji nejde o první případ velkého nákladu s nelegálním odpadem.

Je to zhruba tři čtvrtě roku, kdy ve Dřínově na Kroměřížsku objevili v areálu bývalé cihelny 40 tun nelegálního odpadu pravděpodobně přivezeného z Rakouska.

Jednalo se o plastový odpad z třídící linky, obaly, alobal, polystyren a další. Skládka ale ani po 9 měsících není uklizená. Potvrdil to starosta Dřínova Miroslav Štěpánek, podle něj je nyní věc v šetření Ministerstva životního prostředí.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související