Soud brzdí práce na dálnici D49 mezi Hulínem a Fryštákem. Zasáhl kvůli ochraně vody

10. červen 2020 07:03

Nejvyšší správní soud přiznal odkladný účinek žaloby ve sporu o úpravy vodních toků v souvislosti se stavbou dálnice

Nejvyšší správní soud vyhověl stížnosti sdružení Egeria z Otrokovic ve sporu o práce na plánované dálnici D49.

Přiznal odkladný účinek žalobě týkající se stavebních prací při úpravě vodních toků a koryt mezi Hulínem a Fryštákem. Práce, které povolil Krajský úřad ve Zlíně, se tak nesmí začít do doby, než soud o žalobě definitivně rozhodne.

Čtěte také

Spory brzdí výstavbu dálnice D49 už roky. Politici a silničáři přitom poklepali na základní kámen této dopravní cesty už před jedenácti lety, stavět se zatím nezačalo.

„Na dálnici D 49 se práce nedělají tak, jak bychom si to představovali, protože stále nemáme vydané stavební povolení na hlavní trasu. Takže práce, které se tam dělají, jsou pouze na okolních, podružných objektech, jako jsou inženýrské sítě, přeložky silnic nižších tříd, potoků, kanalizací, meliorací,“ řekl v květnu ve vysílání Českého rozhlasu Zlín ředitel zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek.

A právě úpravu koryt potoků a meliorací mezi Hulínem a Fryštákem napadlo sdružení Egeria.

Podle žaloby spolku úprava vodních toků u dálnice poškodí přírodu a povede k vysoušení krajiny. A protože stavba má být zahájena už v září 2020, hrozí podle zástupců Egerie nevratné poškození přírody.

Soudci Nejvyššího správního soudu rozhodli, že přiznání odkladného účinku stížnosti má svoje opodstatnění a není v rozporu s veřejným zájmem.

„Tvrzení žalovaného (Krajského úřadu Zlínského kraje), že na realizaci stavby čekají desítky tisíc lidí, kteří jsou v současné době postiženi zvýšeným hlukem a znečištěním souvisejícím se zvýšenou hustotou dopravy, sice Nejvyšší správní soud rozhodně nebere na lehkou váhu, není však možné z tohoto důvodu zcela upozadit zájem na ochraně životního prostředí,“ rozhodli soudci.

Stavební práce tak mohou začít až poté, co soud spor projedná a rozhodne o něm.

http://nssoud.cz/files/SOUDNI_VYKON/2020/0068_4As__2000043_20200605130508_20200608150040_prevedeno.pdf

Spustit audio

Související