Organizace Maltézská pomoc je skutečně spojena s řádem Maltézských rytířů, pomáhá i dnes

Hostem Jožky Kubáníka na rozhlasové Pohovce byla Štěpánka Malinová, koordinátorka dobrovolníků z Maltézské pomoci. Řeč byla o pomoci potřebným a dobrovolnictví.

Maltézská pomoc je nezisková organizace, která byla založena v roce 2002 Českým velkopřevorstvím suverénního řádu Maltézských rytířů a zaměřuje se na pomoc trpícím a potřebným. V České republice má 13 poboček a pomáhám různým cílovým skupinám, jako jsou senioři, rodiny s dětmi, lidé s postižením nebo lidé bez domova. V Maltézské pomoci aktivně působí přes dvě stovky zaměstnanců a skoro 500 dlouhodobých dobrovolníků.

Pobočku má také v Uherském Hradišti. Tam dobrovolníci dělají dle svých časových možností společnost osamělým seniorům nebo lidem s hendikepem. „Například paní, která byla nevidomá, předčítala naše dobrovolnice kroniku obce, a mohly tak společně vzpomínat na události, které si paní pamatovala,“ uvádí jako příklad Štěpánka Malinová a doplňuje, že senioři jsou vděční i například za procházky, hraní společenských her nebo obyčejné povídání.

Dalším z programů uherskohradišťské Maltézské pomoci je program pro děti, mládež a podporu rodiny. Tady dobrovolníci děti ze sociálně slabých rodin například doučují nebo s nimi tráví volný čas. Velmi oblíbené je také setkávání vozíčkářů v rámci Dnů dobré vůle na Velehradě.

Kdo se může stát dobrovolníkem a jak se jím stát? Je dobrovolníků dost? Jak se řeší situace, když si dobrovolník s klientem z jakéhokoliv důvodu nejsou sympatičtí? Odpovědi i na tyto otázky si můžete poslechnout v rozhovoru s koordinátorkou dobrovolníků Maltézské pomoci v Uherském Hradišti Štěpánkou Malinovou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související