Když jsem se dostal na motorku, tak jsem z ní nechtěl slézt a dokud nedošel benzín, jezdil jsem pořád, prozrazuje generál Petr Pavel

Když se řekne jméno generála Petra Pavla, každý si představí charismatického vojáka v uniformě, ale málokdo ví, že miluje motorky, knihy, focení a cestování. A o tom všem si povídal na rozhlasové Pohovce s Jožkou Kubáníkem.

Je to symbolické. Když Petr Pavel vyjde před svůj dům, vidí horu Říp. „Někteří lidé vůbec nevědí, kde hora Říp je, někteří si dokonce myslí, že je to mýtická hora, která existuje jen v pověstech, ale pro mě má Říp nádech návratu domů,” přiznává muž, který objel celý svět a cestování je jeho celoživotní vášní. V rozhovoru se tak rozpovídá o tom, co kde viděl, vzpomíná na návštěvy Afriky a zamýšlí se nad životem tamních lidí. „Nežijí pro materiální hodnoty, protože je nemají. Žijí z dne na den, ale tak jsme žili všichni, protože jsme nevěděli, jestli se dožijeme druhého dne,” sděluje své zkušenosti Petr Pavel.

Také ale prozrazuje, jak měl v Bruselu coby vášnivý motorkář ochranku složenou ze stejných nadšenců a společně jezdili na vyjížďky. „Motorka mě dobíjí,” přiznává, „Když jsem se na motorku dostal, tak jsem z ní nechtěl slézt a dokud nedošel benzín, jezdil jsem pořád,” usmívá se generál Petr Pavel. V rozhovoru vzpomněl i nebezpečí, která na cestách zažil. „Když proti vám vyběhne slon, který má pět tun a chce vám dokázat, že je tam doma, tak je ve vás hodně malá dušička,” vybavuje si.

A protože je před námi léto, Jožku Kubáníka zajímalo, kam vášnivý cestovatel vyrazí na dovolenou letos. „Manželka nashromáždila celý seznam úkolů, tak to letos na dlouhou dovolenou nevypadá,” usmívá se na závěr jednašedesátiletý Petr Pavel.

Jako majitel modré knížky jsem se bál, že s generálem Petrem Pavlem nebudu umět držet krok. Zbytečně. Pan Pavel je empatický a milý chlap, se kterým se cítíte bezpečně.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související