Opředená pověstí o zemské ose, obec Mrlínek na Kroměřížsku je jediná tohoto jména v České republice

8. červenec 2019

V obci je možnost provozovat různé sporty – ať už fotbal, tenis nebo cyklistika. Dále je zde možnost rybaření, nebo provozovat turistiku či kynologii.

Mrlínek je jediná obec tohoto jména v České republice. Vesnička je nedaleko Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku a o její existenci jsem dozvěděla až po přečtení pověsti o zemské ose. Prý ji ve skalní dutině v nedalekém lese objevili místní lidé. Napadlo mě, že mají velký smysl pro humor a vydala jsem se za nimi. Taky jsem chtěla vědět, kde Mrlínek je. Čekala jsem horskou vesničku, když je tak blízko Bystřice pod Hostýnem, ale kopečků tam moc nebylo. Ostatně nepřijela jsem zkoumat přírodu ani památky, ale lidovou slovesnost.

Pověst o objevení zemské osy má několik variant. První z nich souvisí s nájezdy Tatarů, před nimiž se lidé z Mrlínku schovali v jeskyni v bažantnici. Úkryt byl pro všechny příliš těsný, a tak se rozhodli, že ho zvětší. Po několika dnech hloubení objevili zemskou osu. A od té doby se říká, že v Mrlínku je střed země. Je to stříbrný válec a ten je nutné čas od času promazat, aby to ve světě příliš neskřípalo.

Zámek v Lešné u Valašského Meziříčí učaruje nejen zevnitř. Obklopuje jej nádherná zahrada v anglickém stylu

Zámek v Lešné u Valašského Meziříčí

Zámek Kinských s areálem parku vznikl přestavbou vodní tvrze v 16. století. Dnes empírový zámek je kulturní památkou s anglickým přírodně krajinářským parkem v obci Lešná u Valašského Meziříčí.

Druhá verze pověsti pochází z dvacátých let minulého století. Hovoří se v ní o světélkující záhadě, které si povšimnul ponocný, když se v noci vracel domů z pivního sedánku v Bystřici pod Hostýnem. Příhodu oznámil starostovi a v domnění, že v místě ukryli loupežníci poklad, začali ho společně hledat. Při kopání narazili na zemskou osu. Pohádkový příběh má podobné pokračování jako ten předcházející. Také se traduje, že se v jeskyni scházela vrchnost a pořádala tam pijatiky, vlastně mazala zemskou osu. Tento příběh pochopitelně patří do kategorie lidového humoru, ale dostal se také na stránky kronik a jiných knih.

Jeskyni už pohltila zem, jako v pohádce, a místo, kde se pověst zrodila, dnes najdou už jenom místní. Nevede k němu žádná naučná stezka a není označeno ani tabulí, která by ji připomněla. Les je totiž v soukromém vlastnictví.

Tatínek současného majitele ho vyhrál v kartách. Vyšel vítězně ze souboje se synem Arnošta Laudona, vlastníka bystřického panství. Pokud vás napadla možná souvislost se slavným generálem Laudonem, pak jste se trefili do černého. Arnošt Laudon byl skutečně potomkem významného vojevůdce Marie Terezie.

Obec Mrlínek má dlouhou historii. První písemná zmínka pochází z počátku 14. století. Nejvýrazněji se ale do jejích dějin zapsala právě pověst o zemské ose.

Spustit audio

Související