Zámek v Lešné u Valašského Meziříčí učaruje nejen zevnitř. Obklopuje jej nádherná zahrada v anglickém stylu

1. červenec 2019

Zámek Kinských s areálem parku vznikl přestavbou vodní tvrze v 16. století. Dnes empírový zámek je kulturní památkou s anglickým přírodně krajinářským parkem v obci Lešná u Valašského Meziříčí.

Zámek Lešná u Valašského Meziříčí, to je potřeba vždycky zdůraznit. Lidé si totiž často myslí, že je řeč o zámku ve zlínské zoo, a to jsou od sebe vzdálené skoro padesát kilometrů. Fakt je ten, že zlínský zámek je proslulý právě díky zoo parku, zatímco Lešná u Valašského Meziříčí si popularitu teprve získává. Má sice dost dlouhou historii, ale jako památkový objekt byla otevřená až po rekonstrukci v roce 2011. Pojďme se tedy trochu seznámit s jeho minulostí.

O Lešné se psalo se už na začátku 15. století jako o středověké tvrzi obklopené vodním příkopem. Když přestala plnit obrannou funkci, to bylo na přelomu 16. a 17. století, přestavěli ji tehdejší majitelé na jednopatrový renesanční zámek s arkádovým nádvořím. V 18. století získal barokní podobu a poslední stavební úpravy proběhly na přelomu 19. a 20. století, to už zámek vlastnili Kinští. Majiteli sídla byli až do roku 1945. Po znárodnění ho museli opustit. Mobiliář byl odvezený do tzv. konfiskačních zámků nebo byl rozkradený. V prázdném objektu pak byla zřízena měšťanská a mateřská škola. Zařízení fungovala až do roku 1975. Chátrající budovu převzalo vsetínské vlastivědné muzeum a snažilo se ji opravit. Rekonstrukce byla velice náročná a zdlouhavá, trvala až do roku 2011.

Park u zámku Lešná

Do zámku se vrátil mobiliář a řada rodových věcí, které po sobě zanechali Kinští. Při opravách restaurátoři narazili i na dávno zapomenuté prvky. V místnosti, která je zařízena jako jídelna z 19. století, odhalili nástěnné barokní malby z 18. století. Původně sloužila jako dětský pokoj a pokoj pro chůvu. Další velkou zajímavostí zámku jsou původní barokní podlahy. Dochovaly se tři. Největší a zároveň nejzajímavější z nich je skládaná z lipového a dubového dřeva.

Zámek je obklopený rozsáhlým parkem, přesněji řečeno anglickou zahradou. Při jejím zakládání na začátku 20. století se Kinští inspirovali právě moderními anglickými zahradami a nechali vysázet vzácné dřeviny včetně velkého množství rododendronů a azalek. Krásných momentů je v zámku Lešná u Valašského Meziříčí mnohem víc, než jsem vyjmenovala. Určitě se tam jeďte podívat.

Spustit audio

Související