Stačí vystoupat 115 schodů a otevře se vám výhled na Roháče, Malou Fatru, Jeseníky i Vsetínské vrchy

19. červen 2019

Rozhledna na kopci Brdo v pohoří Chřiby je unikátní. Jedná se totiž o první klasickou kamennou rozhlednu, která byla v Česku postavena po více jak 60 letech.

Na nejvyšším vrcholu Chřibů Brdu stojí od roku 2004 rozhledna, kamenná. To musím zdůraznit, protože poslední vyhlídka z takového materiálu byla u nás postavena ve 30. letech minulého století. A určitě nebyla tak zajímavá jako ta chřibská, která má tvar pětistupňového dalekohledu. Představte si štíhlou trojúhelníkovou stavbu se zaoblenými rohy vysokou skoro 24 m v místě, které je 587 metrů nad mořem. Právě díky těmto parametrům se stala taky nejvyšší kamennou vyhlídkou na Moravě. Originální návrh je dílem architekta Svatopluka Sládečka. Stavbu vymyslel tak, aby zapadla do krajiny a dokázala odolat klimatickým podmínkám. Konečná podoba je unikátní.

Zvenku určitě nikdo nepochybuje o tom, že připomíná dalekohled. Do věže se vchází vnějším dřevěným schodištěm přímo do prvního patra a pak stačí vyšlapat jenom 115 schodů a jste v nejvyšším bodě rozhledny. Schodiště má i oddechové podesty a u nich oválná okýnka, takže při odpočinku můžete pozorovat okolní přírodu dokonce z několika různě vysokých míst. Hlavní vyhlídka na vrcholu věže je krytá a po celém obvodu prosklená. Při hezkém počasí je možné některá okna otevřít. Já jsem byla ve věži, když foukal vítr a to byl teda také velký zážitek. Stejně jako výhled do krajiny.

Na rozhledně je zajímavý výhled i samotná konstrukce

Na Brdu byla dříve asi 20 m vysoká dřevěná rozhledna, ale nevydržela náporu počasí a v 70. letech minulého století musela být zbourána. Milovníci Chřibů prý vždycky chtěli mít pořádnou vyhlídku a ti nejaktivnější to přání nakonec dotáhli až do konce. Naplánovat takovou akci nebylo vůbec jednoduché. Podle místních se tam dá stavět jenom čtyři nebo pět měsíců v roce a dostat na kopec stavební materiál, v tomto případě pískovcové balvany, dřevo a ještě sklo, bylo taky hodně náročné. Cesty na Brdo totiž nejsou úplně optimální. S dopravováním materiálu údajně pomáhali i lidé, kteří stavbě fandili. Kdo chtěl, mohl na vrchol přinést svůj kámen. Někteří je nosili na zádech v batozích i několik kilometrů.

Rozhledna Brdo je místem pravidelných setkávání lidí v průběhu celého roku. Nejznámější akcí je výšlap na konci roku. Pokud se tam chcete vydat i jindy, vede k ní několik turistických tras. Třeba červená z Bunče nebo zelená z Roštína.

Spustit audio

Související