Přezdívaná Valašsko v malém, ležící v hlubokém údolí a přitažlivá pro turisty. To je obec Rusava

19. květen 2019

Krajina Hostýnských vrchů je rázovitá a pro turisty velice přitažlivá. To vysvětluje také počet rekreačních chat a chalup. Je jich v Rusavě více než rodinných domů.

Rusava na Kroměřížsku je horská vesnička a má pověst turistického ráje. Věřte, že to vůbec není přehnané hodnocení. Je v ní všechno, co rekreanti, kteří si takovou lokalitu vyberou, očekávají. Turistické i cyklistické stezky, muzeum, zajímavá historie, folklor, architektonické památky, lyžařský areál, přírodní koupaliště s největší kolektorovou plochou pro ohřev vody v bazénu u nás, a to všechno je ponořené do překrásné krajiny Přírodního parku Hostýnské vrchy.

Ve srovnání s okolními kopci je Rusava v hlubokém údolí. Klikatí se v něm stejnojmenná říčka a vlnité jsou i cesty. Respektují polohu a tvar krajiny. V místech, kde se začíná terén zvedat, někde do výšky až nad 600 m, jednoduše končí a dál do kopců už vedou jenom stezky a chodníčky. Většina z nich to jsou ony zmíněné turistické trasy. Třeba naučné stezky Rusavské chodníčky, Hostýnské vrchy, Portášské chodníčky a dokonce i poutní Cyrilometodějská stezka z Velehradu na sv. Hostýn.

Hošťálková je ráj pro turisty a také místo tří Marušek - rozhledny, vrcholu i meteostanice

Zámek v empírovém stylu, který si nechal v letech 1842 -1844 postavit tehdejší majitel panství hrabě Frydrych Chorýnský z Ledské

Obec Hošťálková leží v kopcovitém terénu Hostýnských vrchů, v údolí potoka Ratibořky zhruba 10 km západně od Vsetína.

Valašsko v malém, i tak se říká Rusavě. Tento přídomek se váže ke vzniku vesnice. V dubnu 1657 ji založil tehdejší majitel holešovského panství hrabě Jan z Rottalu. V historických pramenech je uvedeno, že po valašských bouřích ve Vsetíně byli do osady převezeni zajatci, kterým byla udělena milost. Vesnice dostala název po svém zakladateli Rottalovice. Lidé ho ovšem nepřijali a dál používali označení Rusava. Údajně se tak už v té době říkalo místnímu potoku a podle něho i samotám na pasekách. Nebo to mohla být určitá forma protestu. Jan Rottal prý nebyl právě lidumil. To je další názor na to, proč Rusava zůstala Rusavou.

Minulost obce a taky tvrdý život lidí v horské oblasti připomíná tamní muzeum. Ve vesnici jsou pořád k vidění i typické valašské dřevěnice a ty mají také jistou vypovídací hodnotu, hlavně o lidové architektuře. Středem pozornosti je Kašparova vila. Roubenka je z roku 1932. Nechal si ji postavit známý malíř a ilustrátor Adolf Kašpar.

Krajina Hostýnských vrchů je hodně rázovitá a pro turisty velice přitažlivá. Jak jinak si vysvětlit počet rekreačních chat a chalup. Je jich o polovinu více než rodinných domů. A jak se zpívá v jedné lidové písni, jsou rozeseté po zalesněných kopcích a stráních.

Spustit audio

Související