Klus koní, zvuk lodních motorů, historický zámek a fungující průmysl, to všechno jsou Napajedla

5. květen 2019

Místo, označované jako Napajedelská brána, tvořilo již pro pravěkého a středověkého člověka strategicky důležitý bod. Historický název města sám vypovídá o jeho významu.

Napajedla se dají představit jednak jako významné historické město, nejstarší písemný záznam má letopočet 1355. Taky jako město lázeňské, divadelní nebo město zajímavých architektonických a přírodních památek. Nejznámější je bezesporu barokní zámek z druhé poloviny 18. století. Má padesát místností, dva velké sály a je dominantou města. Druhým důležitým místem je hřebčín založený na konci 19. století. O jeho chovatelských úspěších se mluví i za hranicemi naší země. Architektonicky atraktivní stáje lákají dokonce i filmaře. Chybí ještě jedno „nej“ a tím je napajedelský přístav na řece Moravě. Tyto hodně propagované lokality nejsou úplně v centru Napajedel. To ovšem neznamená, že střed města nemá co nabídnout. Naopak, jsou v něm takové skvosty, že díky nim bylo v roce 1998 zařazené mezi památkové zóny České republiky.

Ozdobou Masarykova náměstí a také jeho nejcennějším objektem je radnice. Výstavba je spojena s povýšením Napajedel na město. Událost se odehrála koncem 19. století. Budovu v novorenesančním slohu navrhl uherskohradišťský architekt Dominik Fey. Stavba je jednopatrová a od okolních domů se liší řadou zdobných prvků. Nejvýraznější je nárožní věž s hodinami a dřevěnými ochozy. Keramický ciferník hodin je dílem známého malíře Jano Köhlera, ten navrhl také vitráže do oken v zasedací místnosti.  Na mě udělala dojem galerie umění. Co je v ní tak mimořádného? Velká, vhodnější je asi výraz obrovská kachlová kamna sytě zelené barvy. Ta opravdu nemůžete přehlédnout stejně jako nástěnnou malbu v celé místnosti. Nebo socha napajedelského patrona sv. Jiří z dílny Franty Úprky. To je další vzácný exponát, zdobí prostor v prvním patře radnice. 

Důležitou památkou pro Napajedla je taky tzv. Starý zámek nedaleko radnice. V polovině 17. století ho postavili tehdejší majitelé panství Rotttalové. Byly v něm byty a taky vězení. Zvláštní ale v tehdejší době obvyklá kombinace využití prostor. Navíc se stal i střediskem setkávání umělců různých oborů. Časem přestal vyhovovat, tak si Rottalové nechali postavit zámek nový. Středem pozornosti památkové zóny je ještě kostel sv. Bartoloměje nebo klášter.

autor: Věra Hotařová | zdroj: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.