NAPAJEDLA - příběhy, životy a osudy významných osobností

Napajedla jsou město v okrese Zlín ve Zlínském kraji, 13 km jihozápadně od Zlína. Leží na hranici Hornomoravského a Dolnomoravského úvalu na řece Moravě. Žije zde přibližně 7 100 obyvatel.

Osobnosti, které se v Napajedlích narodily, nebo zde žily a tvořily:

Antonín Cekota

Narozen 13. ledna 1899 v Napajedlích, zemřel 17. října 1995 v Batawě (Kanada). Až v šestadvaceti letech našel stále zaměstnání, když se obloukem vedoucím skrze další obuvnické podniky v okolí vrátil do firmy Baťa. V ní se během několika let vypracoval z prostého dělníka až do pozice vedoucího baťovských časopisů i vydavatelství Tisk. V roce 1939 emigroval do nově vznikající kanadské osady Batawa, kde pokračoval v práci pro rodinu Baťů. Je autorem životopisné knihy Geniální podnikatel Tomáš Baťa. Životní příběh Antonína Cekoty si můžete poslechnout ZDE.

Emil Filla

Narozen 4. dubna 1882 v Chropyni na Kroměřížsku, zemřel 6. října 1953 v Praze. Dětství prožil v Brně, ale i tak se stále vracel do rodného kraje, neboť v Napajedlích pobýval jeho dědeček. Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze a stal se významným kubistickým malířem. Těsně před první světovou válkou odešel i s manželkou do Paříže, ale hned po vypuknutí musel utéct do Amsterdamu. Byl člen odbojové organizace Maffie, mezi válkami pak varoval před nacismem. Hned v první den druhé světové války byl zatčen a odvezen do koncentračního tábora v Dachau, následně jej převezli do Buchenwaldu. Válku ale přežil a zemřel až v 71 let. Jeho životní příběh si můžete poslechnout ZDE.

Rudolf Firkušný

Rudolf Firkušný, z festivalu Pražské jaro

Narozen 11. 02. 1912 v Napajedlích, zemřel ve 19. 07. 1994 ve Staatsburgu (USA). Český klavírista a virtuos. Jeho hudební talent byl rozvinut díky šťastnému setkání se skladatelem Leošem Janáčkem, který chudého chlapce svěřil do péče profesionálních učitelů. Proslavil se mimořádnou hudebností, expresivním projevem a skvělou technikou hry. Do USA emigroval v roce 1939 a poté v roce 1948. Hrál nejen v USA, ale také v západní Evropě, Austrálii či Asii. Do vlasti se vrátil po roce 1989 a vytvořil nadaci podporující nadané studenty JAMU. Za života získal cenu Grammy a byl mimo jiné oceněn Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.

Josef Šnejdárek

Narozen 02. 04. 1875 v Napajedlích, zemřel 13. 05. 1945 v Casablance (Maroko). Český legionář. Po úmrtí matky vyrůstal u prarodičů. Po absolvování kadetní školy vstoupil do rakousko-uherské armády, odkud později odešel a vstoupil do francouzské Cizinecké legie. V první světové válce bojoval na západní frontě, dosáhl hodnosti majora, byl několikrát raněn a vyznamenán. Po návratu vedl československou armádu v sedmidenní válce s Polskem a přežil atentát na svou osobu. Roku 1939 Šnejdárek odešel do Francie. Po jejím obsazení odešel do severní Afriky, kde i zemřel.

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio