Napajedla na Zlínsku odkoupí od soukromého majitele část zámeckého parku, městské budovy uvnitř parku tak znovu budou moci sloužit lidem

8. červen 2023 12:58

Zastupitelstvo v Napajedlích na Zlínsku 7. června 2023 jednalo o místním zámeckém parku. Odsouhlasilo odkup části zámeckého parku od soukromého vlastníka. Město tak bude moci znovu využívat a opravovat vlastní budovy umístěné v parku, ke kterým dosud nemělo přístup.

Zastupitelé v Napajedlích na Zlínsku odsouhlasili odkup části zámeckého parku od soukromého majitele. Pro město jde o klíčový pozemek, díky kterému se dostane ke svým budovám. Ty dlouhá léta chátrají a místní obyvatelé je nemohou využívat.

Odkup pozemku o velikosti kolem 11 tisíc metrů čtverečních zastupitelstvo schválilo jednohlasně. Cena zatím stanovená nebyla, zastupitelé odsouhlasili, že zajistí vyhotovení znaleckého posudku. Chtějí pak cenu stanovenou znalcem porovnat s cenou, kterou nabízí majitel. Konkrétní částka nepadla, ale zastupitelé v diskuzi k tomuto bodu několikrát řekli, že město je připraveno reagovat i na cenu vyšší, než stanoví znalec.

Historie vlastníků zámku a zámeckého parku v Napajedlích

V roce 2008 tehdejší majitel zámku společnost Fatra Napajedla, nabídla zámek i park k prodeji. Město mělo zájem o park, ale ne o zámek. Oboje pak koupila podnikatelka Eva Gajdošík, která park uzavřela veřejnosti. Obyvatelé Napajedel tak přišli o oblíbenou odpočinkovou zónu i důležitý průchod městem parkovými branami.

Smlouvy s Fatrou Napajedla na věcné břemeno u městských budov byly navíc tak špatně uzavřené, že k nim město fakticky ztratilo přístup a možnost je opravovat a udržovat. Posledních deset let tak byly pro místní spolky nedostupné.

Eva Gajdošík po sedmi letech zámek nabídla znovu k prodeji za 80 milionů korun. Novým majitelem se stal ruský podnikatel Vladimír Masalov. Město jednalo v minulosti o odkupu části parku i s ním, ale neúspěšně. Nyní Masalov změnil názor.

Jaké městské budovy se v parku nachází?

V areálu parku je například Kulturní dům, který Napajedlům citelně chybí. Je zde také divadelní sál (místní ochotníci druhou nejstarší divadelní přehlídku už léta pořádají provizorně v kině), loutkový sál, sklad kulis a další budovy. Odkup výrazně pomůže i napajedelské tělovýchovné jednotě a usnadní přístup na sportoviště.

Ani po odkupu se však park nestane zcela průchozí - přístup k budovám bude možný jen bránou od Hřebčína.

Spustit audio

Související