Od roku 2024 mnohé obce a města ve Zlínském kraji zvyšují poplatky za svoz odpadu, v Uherském Hradišti na dvojnásobek

29. prosinec 2023 11:05

V následujícím roce se mnohým lidem ve Zlínském kraji opět zvýší náklady na bydlení. Kromě vyšší daně z nemovitosti totiž mnohé obce a města přistoupily k navýšení poplatků za svoz komunálního odpadu.

Čtěte také

Lidé, kteří mají trvalý pobyt v Uherském Hradišti, zaplatí od roku 2024 za svoz odpadu dvakrát vyšší cenu. Místo stávajících 500 korun to podle rozhodutí města bude 1000 korun.

Výrazně si za svoz odpadu připlatí i obyvatelé Kroměříže, kde se poplatek zvedne ze současných 492 na 840 korun. Poplatek město navýší po 20 letech. Poprvé od roku 2005 navýší poplatek i v Otrokovicích, a to ze 480 na 720 korun. Stejnou částku budou platit i obyvatelé Vsetína, kde zdraží o 120 korun. V Rožnově pod Radhoštěm lidé nově zaplatí 800 korun, tedy o stovku víc než letos. Jen pro mírné zvýšení se rozhodli i ve Valašském Meziříčí, kde lidé za svoz a likvidaci odpadu zaplatí místo 490 nově 600 korun.

Vůbec poprvé budou v příštím roce platit za svoz odpadu obyvatelé Uherského Ostrohu. Poplatek bude činit 700 korun.

Kolik lidé za odpad platí, určují jednotlivá zastupitelstva měst a obcí místní vyhláškou. Někde je daná částka za jednu osobu, jinde celková částka závisí například na objemu popelnice nebo frekvenci svozu odpadu. Většinou poplatky od obyvatel nezaplatí celkové náklady na svoz a likvidaci odpadu a města je musí doplácet z rozpočtu. 

Podrobnosti o tomto tématu zjišťoval a shrnuje v rozhovoru redaktor Českého rozhlasu Zlín Michal Sladký.

V mnoha obcích a městech Zlínského kraje se změnily také podmínky pro výpočet daně z nemovitosti. Podrobnosti najdete ZDE.

Spustit audio

Související