Třináct měst a obcí ve Zlínském kraji zvýší od ledna daň z nemovitosti. Některé z nich jen vybraným podnikatelům

Část obcí a měst ve Zlínském kraji od příštího roku navyšuje daň z nemovitosti. Pro radnice to znamená milionové příjmy, pro obyvatele a firmy výdaje navíc.

Od příštího roku zvýší daň z nemovitosti celkem 13 měst a obcí ve Zlínském kraji. Čtyři samosprávy přitom daň navýšily jen vybraným obchodním řetězcům nebo podnikatelským subjektům.

Vyšší daň od nového roku zaplatí obyvatelé ve Zlíně, Fryštáku, Hulíně, Chropyni, Uherském Hradišti, Rožnově pod Radhoštěm nebo ve Vsetíně. Jediné okresní město, které jeho výši ponechalo stejnou, je Kroměříž.

V Uherském Hradišti zvýšili zastupitelé koeficient ze dvou na dvě celé dvě. Ve Zlíně se koeficient posune z 1 na 3,5, což reálně znamená, že vlastníci bytů a domů příští rok zaplatí o tisíce korun navíc. Vybrané peníze chce město investovat do místních částí. Podle primátora Jiřího Korce z hnutí ANO by tím město mohlo získat 83 milionů korun navíc. 

Ústavní soud v červenci 2023 rozhodl, že města a obce můžou daň zvýšit na maximální míru pro konkrétní podnikatelské nemovitosti, které produkují hluk nebo znečištění. K tomuto kroku přistoupilo vedení Vsetína, Valašského Meziříčí, Rožnova pod Radhoštěm a Trnavy na Zlínsku.

Hlavním důvodem je podle starostů z Valašska fakt, že kvůli velkým obchodům je velmi zatížená doprava ve městě. Například Valašské Meziříčí pro běžné obyvatele daň nezvýšilo, řetězcům ji zvedlo na maximální hodnotu pět. Vsetín zvýšil daň pro všechny řetězce s výjimkou Smetanovy galerie v centru.

Spustit audio

Související