Zlínská MHD od 1. září zdražuje, nejlevnější běžná jízdenka bude stát 18 korun, dražší budou i časové kupony

1. září 2023 10:39

Cestující, kteří využívají trolejbusy a autobusy v městské hromadné dopravě ve Zlíně a Otrokovicích, platí od 1. září 2023 dražší jízdné. Jde o součást největších změn ve zdejší MHD za posledních 11 let.

Na rozdíl od mezd, cen za pohonné hmoty nebo elektrickou energii se jízdné ve Zlíně a Otrokovicích nezvyšovalo od roku 2012. Nyní Dopravní společnost Zlín-Otrokovice jízdné zdražuje. Podle ředitele společnosti Josefa Kocháně už stávající cena nebyla udržitelná. Nejlevnější běžná jízdenka bude za 18 korun, místo původních 12, nově bude přestupná a platit bude místo 20 celých 30 minut.

Zdraží také časové kupony, průměrně o 30 %. Junior pas pro žáky zdraží z 330 na 600 korun na rok, stejné podmínky nově platí i pro studenty do 26 let. Jízdné se zdraží i seniorům - od 65 let budou se Senior pasem cestovat za 600 korun ročně. 

Nově dopravní společnost zavádí takzvaný Mateřský pas také za 600 korun na rok pro rodiče na mateřské dovolené do 3 let věku dítěte.

Aktuální jízdné a tarify najdete ZDE.

Co se starými jízdenkami a kupony?

Stávající kupony ani jízdenky nelze vrátit, takže dopravní společnost dává čas na tzv. vyjetí – na staré lístky bude možné jezdit až do konce listopadu. Při jejich užití platí podmíny na nich uvedené, to například znamená, že jízdenka za 12 korun je na 20 minut a je nepřestupná.

Kupony, které už lidé mají koupené, platí do konce své platnosti. Společnost počítá s tím, že se někteří cestující předzásobili a nijak jim v tom nebránila - do konce srpna se prodávalo za původní ceny.  

Změny v dopravě

Nové jízdní řády začnou platit od 2. září. Změn je hodně a všechny je cestující najdou na webových stránkách dopravní společnosti. Pro příklad: spoje MHD budou na zastávce Otrokovice-autobusové nádraží Baťov od září 2023 zastavovat nejen v pracovních dnech, ale nově celotýdenně. Větší změny jsou také u autobusové linky č. 33 ve zlínských čtvrtích Zlínské Paseky a Mokrá. Novinkou je zavedení víkendového a svátečního provozu několika spojů linky č. 38, která má jednu ze zastávek u hlavní pošty Zlín.

Spustit audio

Související