11. prosince se mění jízdní řády. Veřejná doprava ve Zlínském kraji nabídne nové linky i časové kupóny

6. prosinec 2022 15:31

Každoročně se v půli prosince mění v celé České republice jízdní řády. Zjišťovali jsme, jaké budou letošní změny v integrované dopravě ve Zlínském kraji.

Čtěte také

V neděli 11. prosince 2022 se po roce opět mění jízdní řády autobusových a vlakových spojů na linkách integrované dopravy Zlínského kraje. Přibydou nové vlakové i autobusové linky, hejtmanství slibuje také lepší vyhledávání spojů a nabízí časové kupóny s platností až na jeden rok.

Na zastávkách nové jízdní řády cestující najdou právě od 11. prosince, kdy začínají platit. V internetových vyhledávačích spojení, nebo na webu IDZK.cz jsou už nyní. 

Vlakové spoje

Krajský koordinátor veřejné dopravy se v letošních změnách zaměřil zejména na zjednodušení cestování ve špičce a na zavedení přímých spojů bez nutnosti přestupování. Nové jízdní řády tak nabídnou třeba přímé vlakové spojení z Bylnice přes Vsetín do Valašského Meziříčí. Přímé vlaky pojedou častěji také mezi Luhačovicemi a Starým Městem. V odpolední špičce bude lepší spojení ze Zlína do Vizovic nebo z Hulína do Holešova. Lepší bude také napojení regionálních spojů na dálkovou železniční dopravu ve Starém Městě.

Autobusová doprava

Novinkou je zavedení přímé autobusové linky z Uherského Hradiště přes Otrokovice do Kroměříže. Přidávají se také nové spoje na lince Kroměříž - Holešova a nové budou i víkendové spoje ze Vsetína do Velkých Karlovic.

Další novinky

Ve veřejné dopravě ve Zlínském kraji přibudou nové označovníky na autobusových zastávkách, na kterých jsou k dispozici QR kódy, které jdou načíst chytrými mobilními telefony. Cestující se tak dozvědí přímo na zastávce například informace o zpoždění.

Od 1. února příštího roku začnou platit také nové časové kupóny. Ty už nebudou jen sedmidenní nebo měsíční, ale také čtvrtletní, nebo roční.

 

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související