Obyvatelům Uherského Hradiště se zvýší náklady na bydlení. Dvojnásobný bude poplatek za svoz odpadu, zvýší se i daň z nemovitosti

5. září 2023 13:05

Zastupitelé v Uherském Hradišti schválili zvýšení daně z nemovitosti a navýšili také poplatek za svoz odpadu. Daň z nemovitosti se změnila také ve Vsetíně.

Lidé, kteří mají trvalý pobyt v Uherském Hradišti, zaplatí od roku 2024 za svoz odpadu dvakrát vyšší cenu. Místo stávajících 500 korun to podle rozhodutí města bude 1000 korun.

Ke zdražení poplatku za komunální odpad už dříve přistoupilo i vedení dalších měst a obcí v kraji. Ve srovnatelně velkém Vsetíně teď lidé za svoz odpadu platí 600 korun, v o něco málo větší Kroměříži je to necelá pětistovka a ve Zlíně letos zvýšili roční poplatek za svoz odpadu z 600 korun na 900 korun.

O ještě větší částku se svoz odpadu zdražil v Sazovicích na Zlínsku. Od letošního roku stojí ročně jednu osobu 1000 korun, tedy o 400 korun více než v minulém roce. Ke zdražení také přistoupilo vedení Tečovic na Zlínsku. Tam se poplatek meziročně zvýšil o 100 korun na 600 za osobu za jeden rok. Poplatek za odpad se zvýšil také ve Slavičíně a v Koryčanech na Kroměřížsku. V těchto městech počítají do budoucna s dalším navyšováním poplatku.

Cena za odpad letos zůstala stejná například v Otrokovicích, Halenkovicích nebo Tlumačově. Podle informací Českého rozhlasu ale i na těchto místech zastupitelstva počítají se zvýšením poplatku. Také v obci Velehrad lidé platí stejnou částku jako vloni, konkrétně 700 korun na osobu ročně. Lidé tam ale můžou získat slevu z poplatku podle toho, jak aktivně třídí odpad. Do stejného motivačního systému jsou zapojené další obce ve Zlínském kraji jako Želechovice nad Dřevnicí, Hvozdná, Nivnice nebo Kunovice na Uherskohradišťsku.

Kolik lidé za odpad platí, určují jednotlivá zastupitelstva měst a obcí místní vyhláškou. Někde je daná částka za jednu osobu, jinde celková částka závisí například na objemu popelnice nebo frekvenci svozu odpadu. Většinou poplatky od obyvatel nezaplatí celkové náklady na svoz a likvidaci odpadu a města je musí doplácet z rozpočtu. Od příštího roku se můžou poplatky znovu zvýšit. Poslanci totiž schválili novelu zákona, která navyšuje maximální částku poplatku na 1200 korun za osobu.

Daň z nemovitosti

V Uherském Hradišti se změnily také podmínky pro výpočet daně z nemovitosti. Lidé si opět připlatí, i když někteří zřejmě jen mírně. Protože má Uherské Hradiště těsně přes 25 tisíc obyvatel, je zákonný koeficient pro výpočet daně z nemovitosti dva a půl. V současné době ho město upravovalo tak, že vlastníci nemovitostí v místní části Mařatice a v centru města ho měli tři a půl a v ostatních částech města dva. Od roku 2024 se pro všechny srovná na dva a půl. Druhý, tedy místní koeficient pak zastupitelé obecně závaznou vyhláškou navýšili z dosavadních dvou na 2,2.

O dani z nemovitosti jednali zastupitelé taky ve Vsetíně. Tam zastupitelé schválili maximální zvýšení daně z nemovitosti velkým obchodním řetězcům. Vsetín tak jako jedna z prvních samospráv v Česku využije rozhodnutí Ústavního soudu z konce července 2023, podle kterého mohou obce schválit vyšší daň pro konkrétní podnikatelské nemovitosti, které produkují hluk nebo znečištění.

Vsetínští zastupitelé také schválili navýšení koeficientu daně z nemovitosti podle počtu obyvatel z hodnoty 2 na 2,5. Podle vedoucí finančního odboru města Martiny Čermákové to pro občany, kteří platí v letošním roce daň nižší, znamená, že výše daně se vrátí na úroveň roku 2022.

Další podrobnosti o tomto tématu zjišťoval a uvádí v rozhovoru redaktor Českého rozhlasu Zlín Michal Sladký.

Spustit audio

Související