Očkovací centra chce Zlínský kraj zajistit ve všech městech

25. únor 2021 17:28

Kromě praktiků a zdravotníků v nemocnicích budou ve Zlínském kraji fungovat i očkovací centra v obcích s rozšířenou působností. Ve spolupráci se starosty očkovací centra zřizuje vedení Zlínského kraje. Hejtmanství totiž počítá s tím, že v příštích měsících by měli zdravotníci obdržet tisíce vakcín proti koronaviru.

Ve Zlínském kraji bylo k 25. únoru naočkováno 30 procent seniorů nad 80 let. Tou hlavní takzvanou brzdou je v tuto chvíli stále nedostatek vakcíny. Zdravotníci většinu vakcín používají na očkování druhých dávek.

Čtěte také

Na příští týden je v plánu očkování seniorů z centrálního rezervačního systému, konkrétně půjde o 2 a půl tisíce lidí a pokračuje taky vakcinace v Domovech s pečovatelskou službou.

V kraji žije zhruba 27 tisíc seniorů nad 80 let. Očkováni jsou již lidé v pobytových sociálních zařízeních, v domech s pečovatelskou službou zbývá očkovat asi 1200 lidí. Vakcínu dostala také už větší část zdravotníků.

Ve Zlínském kraji už 14 dnů očkují také praktičtí lékaři. Ti už naočkovali prvních 1200 seniorů. Nyní se do jejich ordinací rozváží dalších 2000 vakcín AstraZeneca. Podle předsedy praktických lékařů ve Zlínském kraji Lubomíra Nečase je systém funkční a lékaři nemají žádné potíže, protože jsou zvyklí očkovat. Podle Nečase někteří lidé nejprve vakcínu AstraZeneca odmítali, nyní ale volají a chtějí se zpět přihlašovat. 

Rezervace lidí 70+ a učitelů

Čtěte také

Od 27. února bude Centrální rezervační systém otevřen pro učitele. Ti se budou registrovat pomocí kódů, které dostali ředitelé škol od ministerstva školství. Od 1. března by měl začít fungovat Centrální rezervační systém pro zájemce nad 70 let. Při rezervaci nebude podstatný čas rezervace ani zdravotní anamnéza přihlášeného, termíny se budou přidělovat podle věku.

Nově přihlášení lidé musí počítat s tím, že v březnu pro ně ještě vakcíny k dispozici nebudou. Plán očkovat skupinu 1B, tedy lidi pod 80 let, připadá až na duben. Předseda praktických lékařů ve Zlínském kraji Lubomír Nečas ale řekl, že zájemci, stejně jako je tomu nyní, se mohou hlásit i u svých praktických lékařů. Je ale možné, že na vakcínu u praktika budou čekat déle než v očkovacím centru. 

V dubnu by mělo být k dispozici už větší množství vakcíny. Zlínský kraj pro začal připravovat vybudování očkovacích center v obcích s rozšířenou působností, které by měly začít fungovat od dubna.

Kde se bude očkovat?

Hejtman Radim Holiš z hnutí ANO řekl, že půjde třeba o tělocvičny nebo kulturní sály. Takové centrum by podle něj mělo mít dostatek parkovacích míst a taky sociální zařízení a potřebné zázemí pro zdravotnický personál.

Čtěte také

Zlínský kraj by nesl náklady na pronájem těchto center a taky by zajistil vybavení informačními technologiemi, každé takové centrum totiž musí mít například počítač s připojením k internetu. V každém očkovacícm místě by pak podle Holiše byly čtyři mobilní týmy a ideál je, aby v centru naočkovali 400 lidí denně.

Očkování ve Zlínském kraji v číslech

Kraj získal do středy 24. února 36.590 dávek vakcíny, použito jich bylo 28.635, včetně avizovaných dodávek dostane kraj do konce února celkem asi 39.000 dávek. V únoru se očkuje průměrně 600 lidí denně, vzhledem k avizovaným dodávkám by se mělo v březnu očkovat průměrně 1650 lidí denně.

Koordinátor pro očkování ve Zlínském kraji Jiří Lučan řekl, že kraj vyzývá pracovníky nemocnic a všechny další zdravotníky, aby se zapojili do dubnového očkování a nabídli svou pomoc v očkovacích centrech, může jít třeba o soukromé a ambulantní lékaře nebo třeba stomatology. Plány na duben jsou denně naočkovat až 5 tisíc zájemců, později až 10 tisíc lidí denně.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související