Klienti Alzheimer centra ve Zlíně podnikají i nyní výlety po celém světě

Klienti zlínského Alzheimer centra zkoušejí brýle pro virtuální realitu. Zapůjčený přístroj jim díky štědré donátorce zůstane.

Podívat se do lesa, na koncert nebo pod hladinu moře teď můžou klienti Alzheimer centra ve Zlíně. Brýle pro virtuální realitu mají zapůjčené díky projektu Kaleido. Na něm se podílejí mladí filmaři, dabéři hudebníci a grafici. Cílem je psychická a fyzická rehabilitace nemocných. Kaleido již mohli využít klienti ve více než 50 zařízeních sociálních služeb v zemi.

Procházka virtuální světem klientů s touto nemocí podle ředitelky Alzheimercentra Pavly Staňkové velmi pomáhá. Pracovníci centra měli před testováním aplikace mírné obavy z toho, jak klienti na virtuální svět zareagují. "Reakce byly úžasné. Dokonce klienti, kteří jsou imobilní, hůře verbálně komunikují a musíme je motivovat k jakékoli aktivitě, nádherně reagovali, otáčeli hlavy, aby se podívali na všechny strany. Všechno si detailně prohlédli, začali mluvit a popisovat, co vidí a jak je to nádherné. Někteří vzpomínali, jak byli u moře a ocenili možnost opět se k moři podívat, jiní si připadali jako v kině, chtěli si hladit plovoucí ryby kolem," uvedla Staňková.

Jeden klient si chtěl pustit koncert. "Našli jsme mu Karla Gotta. Začal se ihned pohybovat do rytmu, zpívat si. Skvěle si to užíval a vůbec nechtěl brýle vrátit," uvedla pracovnice centra Michaela Fojtíková. Klienti měli také zájem o vesmír nebo přírodu.

Na jednom z terapeutických sezení byl náš reportér Roman Verner.

Virtuální realita pomáhá s terapií i v Alzheimer centru ve Zlíně

Spustit audio

Související