Centrální rezervační systém na očkování proti covid-19 – NÁVOD

2. březen 2021 18:18

Celý proces očkování je rozdělen na čtyři kroky – registrace do systému, prioritizace, rezervace a finální očkování. 

Aktuálně se mohou i nadále registrovat občané starší 80 let. Od 27. února je systém otevřen i pro učitele a další zaměstnance ve školství, od 1. března pro lidi starší 70 let.

Registrace pracovníků ve školství probíhá ve spolupráci s vedením jednotlivých škol. Více také ZDE.

Pro přidělení termínu očkování není rozhodující datum registrace ani zdravotní anamnéza přihlášeného. Pořadí pro očkování se bude určovat podle věku.

Ve Zlínském kraji je možnost nechat se očkovat svým praktickým lékařem. V případě zájmu je nutné ho kontaktovat. Seznam lékařů, kteří očkování proti covid-19 ve Zlínském kraji provádí,  nadete ZDE

Krok 1 – registrace

Registrace na očkování proti covidu-19 probíhá na webu registrace.mzcr.cz  nebo crs.uzis.cz.
K přihlášení je potřeba nejdříve uvést mobilní telefon, kam velmi brzy po zadání a odeslání přijde PIN kód k registraci. PIN kód je potřeba vyplnit a odeslat. Poté je nutné ve formuláři vyplnit jméno, příjmení, číslo pojištěnce (odpovídá rodnému číslu bez lomítka), pojišťovnu, bydliště a místo, kde by člověk chtěl být očkován. Na závěr registrace se žádost musí kliknutím odeslat. Systém pak zobrazí zprávu, že člověk byl zaregistrován.

* Při zadávání se počítá s pomocí rodinných příslušníků, praktických lékařů nebo telefonní linky 1221. 
* Telefonní číslo, které se na portálu zadává: Je jedno, jestli je dotyčného seniora, jeho dětí nebo vnoučat. Jedno telefonní číslo může být použito vícekrát, např. registraci dědečka i babičky či dalších příbuzných. Pozor ale, abyste pak správný PIN přiřadili správnému rodinnému příslušníkovi.

Krok 2 - prioritizace

Tímto krokem se nemusí občan zabývat. Jde o stanovení pořadí při očkování podle priorit (věk, zdravotní hlediska, povolání). Tabulku preferovaných skupin najdete ZDE.
Seniorům aktuálně registrovaným k očkování proti covidu bude termín přidělován podle věku (NE podle data registrace), dřív starším. Termín pro druhou dávku dostanou za 28 dní.

Krok 3 – rezervace místa a termínu

Pokud budou na očkovacích místech volné vakcíny, příjde na uvedené telefonní číslo SMS s dalším PIN kódem, pomocí kterého se může občan znovu přihlásit do systému a rezervovat konkrétní místo a termín.

Krok 4 – očkování

Čtěte také

Na očkování je potřeba přijít s kartičkou pojištěnce a vyhradit si na něj zhruba 30 minut. Lékař bude chtít podepsat souhlas a popis vaší anamnézy, včetně alergií. Kvůli případným problémům je potřeba zůstat po očkování cca 15 minut v čekárně, aby se o vás měl kdo postarat.

Potvrzení o očkování

Lidé dostanou certifikát o provedené vakcinaci. Certifikát občan obdrží od očkovacího místa v tištěné i elektronické podobě. Heslo k certifikátu zaslaného e-mailem dostanou lidé prostřednictvím SMS.

Oficiální metodika včetně zobrazení konkrétních stránek systému je k dispozici ZDE.

autor: Růžena Vorlová | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související