O silných ženách hovořily na pohovce Jožky Kubáníka Olga Sommerová a Zdena Wasserbauerová

V dalším pořadu Jožky Kubáníka, kde "na pohovce" zpovídá své hosty na určité téma, jste mohli slyšet rozhovory se dvěma "silnými" ženami: režisérkou Olgou Sommerovou a Zdenou Wasserbauerovou, která se zasloužila o výrazné rozšíření registru dárců kostní dřeně.

Poslechněte si záznam tohoto pořadu.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O silných ženách

Dívali jste se na začátku roku v televizi na seriál Božena? Asi ano, protože čtyři epizody o velké české spisovatelce Boženě Němcové sledovaly podle informací České televize tři miliony diváků a málokoho minuly. Ani já jsem si nenechal vyprávění o autorce Babičky ujít a neděli co neděli jsem usedal k televizi a obdivoval jsem ji i jedinečné herecké výkony představitelek titulních rolí. Ale na konci jsem byl smutný. Ne snad proto, že Božena Němcová zemřela, to bylo jasné, ale proto, že jsem si uvědomil jednu věc - film o ní chtěla třicet let natočit jiná velká osobnost - Věra Chytilová. Měl se jmenovat Tvář naděje a byl by tak trochu i o ní. O silné ženě, o umělkyni, o personě, která musela vzdorovat mužům a neměla to v životě snadné. „Muži nás pořád válcují a dělají to blbě, to jste celí vy,“ řekla před lety v jednom rozhovoru novináři, který jej s ní vedl.

Vím, že Věra Chytilová byla ochotna udělat první poslední, aby její film vznikl. Mnohokrát přepracovávala scénář, který byl nakonec podle těch, kteří jej četli, naprosto vynikající. Několikrát už málem začala točit a vždycky z toho nakonec sešlo. Jednou kvůli privatizaci Filmového studia Barrandov, jindy zase kvůli potížím s rozpočtem, a to už režisérka oznámila, že by do titulní role chtěla obsadit herečku Danielu Šinkorovou.

To, že film Tvář naděje nikdy nenatočila, mě mrzí. Byl by to velký snímek, takový, jaké ty vysněné filmy bývají. S paní režisérkou Chytilovou jsem se potkal dvakrát, když se byla podívat na dvojici mých školních představení. Pokaždé byla vtipná, rázná, silná. Silná žena, která věděla, co chce, a nebála se to říct. Stejně jako obdivovaná spisovatelka.

Přemýšleli jste někdy nad tím, co všechny silné ženy, ať už to byla Božena Němcová, Věra Chytilová, ale třeba i Milada Horáková, Věra Čáslavská a další spojuje? Co musely v životě zvládnout, aby si prosadily své? A jak na ně reagovalo okolí? Pokud vás podobné otázky někdy napadly, tak najdeme společnou řeč. 

V dalším z pořadů jsem si o silných českých ženách popovídal na mé rozhlasové pohovce se dvěma z nich. První je dáma pevných zásad, která se tématu neohrožených žen sama věnuje a natočila o něm spoustu filmů, legendární dokumentaristka Olga Sommerová. Mimochodem víte, že je velkou obdivovatelkou Boženy Němcové a má doma sbírku několika desítek vydání knihy Babička? A druhým hostem byla silná žena tady od nás. Je jí paní Zdena Wasserbauerová - dáma, která přivedla stovky lidí do registru dárců kostní dřeně a díky ní má teď mnoho pacientů nemocných leukémií naději na život.

A jsem přesvědčený, že spousta dalších silných nás bude poslouchat, třeba i ze záznamu. Na všechny se těším.

Jožka Kubáník

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.