Novinář Jan Tuna o výhrůžkách: Většinou se nenaplní, je to syčení zmije. S žalobou ještě nikdo neuspěl

Jan Tuna byl řadu let oblíbeným reportérem TV Nova. Dnes pracuje na volné noze a zaměřuje se na kvalitu potravin i vyvracení dezinformací. 

Měl být učitelem. Vystudoval pedagogiku češtiny a dějepisu, ale vyjma praxí Jan Tuna nikdy pořádně nevyučoval. Už během studií ho totiž zlákala média. Ještě na vysoké škole začal pracovat jako moderátor v rádiu a dostal se až do televize Nova, kde byl řadu let oblíbeným reportérem.

„Já jsem chtěl vždycky měnit věci k lepšímu,” vysvětluje Tuna, proč se vydal právě cestou médií a říká: „Možná to zní jako fráze, ale když člověk ví, že může něco ovlivnit tak, že se to změní k lepšímu, že může něco nějakým způsobem posunout, tak to bylo pro mě obrovské lákadlo.”

Práce v médiích je přitom často i o negativních věcech. Novináři musí čelit výhrůžkám, žalobám, někdy dokonce i fyzickému střetu. Po Tunovi prý v jeho začátcích na Nově kupříkladu začal jeden z respondentů, s nímž měl dělat rozhovor, házet kameny. On sám má však pro strach uděláno a tím spíše, pokud je zrovna ve výkonu svého povolání.

Když Jan Tuna natáčí, tak je dle svých slov přepnutý do zcela jiného módu. „Já třeba moc nemusím takové ty velké kolotoče, co bývají na Matějské pouti. To není úplně můj šálek čaje. Když jsme ale točili něco o nich, vlezl jsem na to a najednou byl ten strach úplně pryč,” vypráví.

Negativní zážitky navíc povětšinou efektivně vytěsňuje. Spíš než fyzickému násilí navíc častěji čelí výhrůžkám, třeba právníky nebo soudem. Při jeho práci na Nově se tak dělo nejčastěji těsně před odvysíláním nějaké reportáže, u níž se dle Tunových slov „ty potrefené husy” snažily zabránit jejímu zveřejnění.

„Většinou se ty výhrůžky nenaplní. Je to takové syčení zmije a pokus zastrašit oběť, jestli to tak mohu říci. Občas někdo podá nějakou žalobu, ale já tu práci dělám už třicet let a zatím nikdo s žádnou žalobou neuspěl, protože všechno máme uložené,” vyzdvihuje Tuna neúspěšnost nepřátel své práce.

Kde se cítí jako ryba ve vodě? Proč podle něj lidé věří dezinformacím a je možné boj s nimi vyhrát? Jak se dostal k tématu kvality potravin a nápojů, kterému se dlouhodobě věnuje? Jak vůbec funguje jeho testování potravin? A jaké další zajímavosti o kvalitě jídla a pití v Česku novinář Jan Tuna sdělil? Poslechněte si rozhovor s ním v pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související