Nejlepší je, když přijde násilná osoba, uvědomí si svou chybu a chce ji řešit, říká ředitelka centra pro rodinu

Ve Zlínském kraji vloni policisté řešili přes sedm stovek případů domácího násilí nebo konfliktů v domácnosti. 50 agresorů vykázali z domácnosti, deset opakovaně.

Násilí, které se odehrává za zavřenými dveřmi domácností a velmi často zůstává neodhaleno, nejčastěji ze strachu oběti obrátit se o pomoc. Podob může mít mnoho. „Nemusí se jednat jen o fyzické násilí, může to být násilí psychické, sexuální, ekonomické a podobně,“ vyjmenovala v pořadu Den ve Zlínském kraji Kateřina Vlachová z Krajského ředitelství policie ČR ve Zlíně, která se případy domácího násilí zabývá.

Podle ní policie v loňském roce řešila ve Zlínském kraji na 750 případů domácího násilí nebo konfliktů v domácnosti. Padesát agresorů na deset dní vykázala z domácnosti, z toho deset opakovaně. Desetidenní lhůtu vykázání z domácnosti lze prodloužit, ale k tomu už nemá oprávnění policie.

Čtěte také

„Jediná výjimka, která v tomto případě je, to je podání návrhu na předběžné opatření. Ten návrh musí podat ohrožená osoba a musí jej podat na soud. A ten v této věci rozhodne a schválí tento návrh a vydá předběžné opatření, nebo tento návrh zamítne,“ upřesnila Vlachová.

Domácí násilí se velmi těžko odhaluje. Okolí nemusí rozpoznat agresora, ale může si všimnout určitých změn v chování oběti a nabídnout pomoc. „U fyzického násilí jsou to modřiny, zlomeniny, častá pracovní neschopnost,“ uvedla ředitelka zlínského Centra poradenství pro rodinné a partnerské vztahy Jarmila Hasoňová. U psychického týrání je to podle ní rozpoznatelné také.

„Mohu zaznamenat, že z naprosto otevřeného, veselého a aktivního člověka je náhle vedle mne troska. Vyhýbá se společenským kontaktům, akcím a hlavně si hlídá čas,“ uvedla některé z příkladů Jarmila Hasoňová. Řešit domácí násilí je podle ní nejlepší hned v zárodku, což nabízí i centrum poradenství, na které se oběť může obrátit. „Vůbec nejlepší situace je, když ale přijde přímo násilná osoba, uvědomí si svou chybu a chce ji řešit. Pak je snazší s tím pracovat,“ dodala.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v záznamu.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související