Návrat Expedice Z101 do Afriky se blíží, je nutné ale změnit plány i cíl cesty

16. prosinec 2022

Členové Expedice Z101 se sice ještě stále nacházejí v Evropě, pokračování africké cesty ve stopách Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda už ale nabývá jasných obrysů.

Čtěte také

Splněný cíl v podobě úspěšného absolvování zkoušky teoretických znalostí pilota soukromých letadel, ale i nutné změny plánů pro pokračování cesty Expedice Z101 Afrikou. To vše více přibližuje cestovatel Tomáš Vaňourek v další reportáži.

Blíží se konec roku, který byl hektický a jeho závěr tomu odpovídá. Tomášovi se podařilo složit teoretické zkoušky pro piloty PPL, které se skládaly z devíti okruhů a odehrávaly se v Brně. Výsledky překvapily i jeho samotného a teď nezbývá, než absolvovat závěrečný navigační let a neobrátit přitom mapu vzhůru nohama.
S koncem roku přichází také nové informace z Afriky. Poslední dny neděláme nic jiného, než že ověřujeme, zda skutečně je možné projet súdánsko-etiopskou hranici, která byla více jak dva roky uzavřená a jak to udělat, abychom stihli vyřídit všechny případné papíry, z nichž pro část budeme muset nejspíš do Berlína.
Kaňkou na kráse je skutečnost, že válku v pohraničí nahradil počínající hladomor, který Roh Afriky začal sužovat a který je výsledkem sucha, neúrody a válce na Ukrajině. Nicméně situaci je třeba vnímat optimisticky a doufat, že si Tomáš udělal dostatečné tukové zásoby na to, aby nástrahy východní Afriky přežil.

Linda a Tomáš

Dobrodruh Tomáš Vaňourek jede ve stopách cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Expedice Z101

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na rozhl.as/ExpediceZ101, všechny reportáže si můžete pustit i v podcastových aplikacích mujRozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související