Na šestnácti vlakových stanicích ve Zlínském kraji si cestující od začátku prosince nekoupí jízdenky

30. říjen 2019 17:25

Pokladny se uzavřou například ve Zlíně-Malenovicích, Kunovicích, nebo ve Valašské Polance. Cestující budou mít možnost jízdní doklady nakoupit online, nebo bez přirážky přímo ve vlaku.

Ve Zlíně-Malenovicích, Kunovicích, nebo ve Valašské Polance. To jsou jen některá z nádraží a zastávek vlaků ve Zlínském kraji, kde už od prosince u okénka nekoupíte jízdenku. Pokladny se tam zruší. Cestující budou mít možnost nákupu jízdních dokladů přes internet, v aplikaci dopravce, nebo přímo ve vlaku, a to bez další přirážky.

„Je tady málo cestujících, my jsme malá pokladna. Je dobře, že to tady zruší,“ říká výpravčí Pavel, který vlaky vypravuje ze zastávky Zlín-Malenovice. Podle jeho slov pokladnu využívá asi desítka cestujících za den. Malý zájem o nákup jízdenek přímo na pokladnách menších vlakových stanic je hlavní důvod, proč se prodejní místa na některých stanicích neotevřou.

Čtěte také

Prodejní místa jsou totiž většinou Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a České dráhy si službu prodeje jízdenek jen objednávají. „Důvodem ukončení je vysoká nerentabilnost prodeje, kvůli sjednané provizi, kterou od minulého října výrazně snížila pětasedmdesátiprocentní sleva jízdného pro studenty a seniory. A také s ohledem na vynaložené náklady spojené s prodejem,“ vysvětlila mluvčí SŽDC Nela Friebová.

Kromě stanice Zlín-Malenovice pokladny zavřou také na dalších šesti místech ve Zlínském kraji. „Jedná se o stanice Halenkov, Jablůnka, Kunovice-Loučka, Lhotka nad Bečvou, Osíčko, Valašská Polanka a Zlín-Malenovice,“ vyjmenovala mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Další se uzavřou, protože kraj už jejich provoz nepožaduje

Dalších šest pokladen, kde se jízdenky Českých drah prodávaly, od prosince neotevře kvůli nástupu nového dopravce. Jde o stanice Bojkovice, Bylnice, Hovězí, Valašské Klobouky, Velké Karlovice, Záhorovice a Šumice. Tři pokladny ukončí prodej jízdních dokladů, protože kraj jejich provoz v rámci objednávky základní dopravní obslužnosti už dále nepožaduje. Jde o stanice Kunovice, Ostrožská Nová Ves a Tlumačov.

Cestující, kteří jízdenky v těchto stanicích nakupovali u pokladen, je od prosince koupí online přes web Českých drah nebo v aplikaci. Lidé ale budou mít také možnost si koupit jízdenku koupit přímo ve vlaku a to bez jakékoli přirážky.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související