Arriva má dostatek zaměstnanců k provozu vlaků ve Zlínském kraji. Dostanou 30 až 50 tisíc měsíčně

24. říjen 2019 06:40

Železničnímu dopravci Arriva se podařilo získat dostatek zaměstnanců, kteří od prosince zajistí provoz jeho vlaků ve Zlínském kraji. Cestující svezou zelené vlaky zejména na Valašsku a Zlínsku.

V regionu začne dopravce Arriva jezdit na základě smlouvy uzavřené s hejtmanstvím od prosince, zakázka platí na deset let. „Společnost využije 49 strojvedoucích a stejný počet stevardů, má i pracovníky na pozice pokladních a mechaniků. Zaměstnance Arriva však dále přijímá, uplatnění mohou najít v jiných regionech,“ řekl mluvčí společnosti Jan Holub.

V souvislosti s chystanou prosincovou změnou jízdních řádů podle něj Arriva v celé České republice přijala přes 100 strojvedoucích a devadesát stevardů. "Další ještě přijme. Zájemcům o práci se představí ve čtvrtek a v pátek na burze práce ve Vsetíně a na nádraží bude k vidění i její vlak. Zároveň všechny sveze mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím zdarma," uvedl Holub.

Čtěte také

Nástupní mzda pro zájemce o práci stevardů činí podle personální ředitelky Arrivy Lucie Kunešové 30 tisíc korun. "Aktuálně se k nám hlásí přibližně polovina mladých lidí, kteří skončili studia, a polovina zájemců je ve středním věku," uvedla Kunešová. "Zkušený strojvedoucí u nás dostane 50 tisíc korun a k tomu i patnáctitisícový náborový příspěvek," doplnila Kunešová.

Na základě smluv obslouží Arriva ve Zlínském kraji od prosince spoje z Rožnova pod Radhoštěm do Bylnice, ze Vsetína do Velkých Karlovic, mezi Starým Městem a Bylnicí a Uherským Brodem a Luhačovicemi. Představuje to roční výkon dopravy 1,87 milionu kilometrů. Kraj si ve smlouvách s dopravci nechává možnost redukovat nebo zvyšovat objednaný rozsah dopravy až o 25 procent.

Společnost Arriva vlaky, která v Česku provozuje železniční dopravu, patří do skupiny Arriva Transport. Tu vlastní německé Deustche Bahn. Arriva jezdí na trasách mezi Prahou a Nitrou a také mezi hlavním městem a středočeským Benešovem. Od prosince by měla Arriva jezdit mimo jiné také na linkách Praha - Tanvald, Kolín - Nový Bor, Praha - Rakovník a Praha - Příbram - České Budějovice, dále na regionálních linkách v Ústeckém kraji a rovněž na trati ze středočeských Roztok do pražské Libně a Hostivaře.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související