Na pohovce Jožky Kubáníka: O politicích

V dalším pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka se mluvilo o politicích pozvání přijaly: moderátorka Terezie Tománková, kterou znáte jako moderátorku pravidelné nedělní debaty s politiky na CNN Prima News a bývalá politička Kristýna Zelienková.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O politicích

Já vím, že to není téma pro každého, ale ať chcete, nebo ne, politika a politici nás zkrátka ovlivňují. Nebudu vám tady vyprávět, kteří politikové mi vadí, to by byl dlouhý seznam, ale hrdě se přihlásím k tomu, že si vážím Václava Havla. Potkal jsem se s ním několikrát a pokaždé jsem žasnul, jak byl pan prezident slušný, vlídný a uctivý. Třeba hned naše první setkání.

Byly prázdniny, když mi zavolal slavný divadelní režisér J. A. Pitínský, že by se mnou a s dalšími herci chtěl připravit malou divadelní oslavu narozenin Pavla Kohouta. Mistrovi bylo tenkrát osmdesát a já jsem odvážně kývnul, aniž bych věděl, do čeho jdu. Měli jsme na všechno totiž jen deset dnů, což je celkem vražedné, když běžnou inscenaci v divadle zkoušíme dva měsíce. Vůbec nechápu, jak jsme to tenkrát zvládli. Zkoušeli jsme každý den dvanáct hodin, po nocích se na hotelu učili text a ujišťovali se navzájem, že jednoho Kohouta zvládneme. Že to nebude jen tak mě měla varovat zkouška dva dny před slavnostním představením.

Do divadla totiž přišli podivní pánové, začali si prohlížet kouty v zákulisí, prostor pod sedadly a ptali se, kde všude jsou nože, aby je mohli sbalit. Že šlo o ochranku, jsem pochopil až v den D, kdy se kromě oslavence začali na chodbách objevovat gratulanti - pánové Schwarzenberg, Rychetský, ministři, novináři, herci, zpěváci. Byl jsem před zhroucením, takové publikum jsem totiž nečekal a potřeboval jsem se schovat. V té hrůze jsem vběhnul do malého kumbálu, abych se uklidnil, ale nevyšlo to. Těsně přede mnou tam totiž utekl už Václav Havel a zamknout se s prezidentem do jedné místnosti, byl pro ochranku stejný signál, jako si vzít na oslavu bouchačku. „Moc se omlouvám, já jsem se zde ukryl, abych nebyl ostatním příliš na očích a mohl se soustředit na gratulaci,” vysvětloval mi pan prezident plaše.

Pak jsme hráli. Nic si z toho nepamatuji, ale tak strašně jsem se třásl trémou, až si někteří diváci mysleli, že hraju epileptika. Asi to ale dopadlo dobře. Karambol nastal jen v závěru, kdy se roztáhla oponka a před Pavla Kohouta přijel obrovský několikapatrový dort s výzvou, aby jej nakrojil, což fakt nešlo, protože ochranka už měla dva dny všechny nože ukryté na neznámém místě.

Když vypukla samotná oslava, pan prezident Havel seděl u minerálky až do půl šesté do rána a smál se vtipům ostatních. U toho se trpělivě podepisoval a fotil s každým, kdo jej o to požádal. Myslím si, že takových politiků, kterých by si vážil celý svět, je už u nás málo - pokud vůbec nějaký. A je to škoda. Co se s tím dá dělat? Třeba na to přijdeme na mé rozhlasové pohovce. Usedne na ni Terezie Tománková, kterou znáte jako moderátorku pravidelné nedělní debaty s politiky na CNN Prima News a zeptám se jí, jak to vypadá v televizním zákulisí a chybět nebude ani jedna bývalá politička. Jmenuje se Kristýna Zelienková a určitě nám něco, co o politice a o politicích nevíme, prozradí i ona.

Vysílání mé rozhlasové Pohovky začíná tradičně v sobotu od 15.00 hodin na vlnách Českého rozhlasu Zlín a pokud byste stáli i o starší pořady, najdete je v podcastové aplikaci Můj rozhlas.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související