Na pohovce Jožky Kubáníka: O houslích

V sobotu 15. října jsme si povídali o houslích a na rozhlasovou Pohovku usedli dva mistři svých oborů – houslař Josef Múčka a  a houslový viruóz Pavel Šporcl.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O houslích

Myslím, že neexistuje člověk, který by neměl zkušenosti s houslemi a zvlášť tady u nás na Moravě, v kraji cimbálových muzik. Ale pozor, housle nejsou jen tak nějakým nástrojem. Když se na ně podíváte, velmi se podobají lidskému tělu. Vidíte ramena, krk, také zvláštní hlavu, najdete i žebra a záda. A také zpívají jako člověk. Housle údajně opravdu vznikly proto, aby napodobovaly lidský hlas. Tóny z těch nejlepších srovnali vědci s hlasy osmi zpívajících žen a osmi mužů a výzkumy prokázaly, že housle Antonia Stradivariho se opravdu vyznačovaly akustickými vlastnostmi blízkými lidskému tenoru nebo altu.

A když už byla řeč o stradivárkách, mnozí k tomu dodají, že takové housle mohou být i pěkně drahá záležitost. Ano, je to tak. Model z roku 1721 se v roce 2011 prodal za neuvěřitelných 350 milionů korun. Celé týmy vědců přemýšlejí, co za těmi nejlepšími houslemi vězí a většina se shodne, že je to kvalita dřeva, ze kterého jsou housle vyrobeny. Prý v době pana Stradivariho vrcholila malá doba ledová. Bylo velmi chladno a stromy měly ke svému růstu jedinečné podmínky a mistr k tomu všemu housle natíral zvláštní hlínou a velkou roli prý hrála také směs, kterou se dřevo mořilo, aby dlouho vydrželo. Jsou prý i takoví, kteří v jeho houslích slyší, jak dřevo nejdříve navlhlo, když se kdysi tahalo po proudu řek, a pak pečlivě vysychalo.

Když tohle všechno víte, tak se nemůžete divit, co housle pro své majitele znamenaly. Jistý belgický virtuóz své housle prý miloval tak, že s nimi chtěl být dokonce pohřben. Já jsem na housle hrál taky. Ty moje stály pár tisíc, jejich zvuk v mém provedení připomínal spíše týrání zvířat a ani ve snu by mě nenapadlo, že bych si je chtěl vzít do hrobu, spíše naopak, nesmírně se mi ulevilo, když jsem se jich v osmi letech zbavil.

Ale i tak housle, houslaře a houslisty obdivuji a rozhodl jsem se, že jim věnuji moji další rozhlasovou Pohovku. Tentokrát na ni usednou dva mistři svých oborů. Tím prvním bude houslař Josef Múčka, který má ve Strání houslařskou dílnu, a po něm se můžete těšit na houslového viruóza Pavla Šporcla, který proslavil své originální modré housle.

Slibuji vám, že naše vyprávění bude koncert.

K poslechu Vás srdečně zve Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související