Na pohovce Jožky Kubáníka: O fotografech

V sobotu 4. června 2022 byla na rozhlasové pohovce řeč o fotografech. Hostem byl mladý talentovaný fotograf Filip Fojtík a na pohovku usedla i herečka Tereza Kostková, která je také skvělou fotografkou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O fotografech 

Měl jsem prastrýce. Byl fotograf, všichni jsme si jej vážili a zvláště při rodinných setkáních jsme se těšili, až vytáhne fotoaparát, aby nám mohl pořídit hezkou vzpomínku. Prastrýc však razil zvláštní teorii, která říkala: „nedívejte se do objektivu”. Nikdo jsme ji nikdy nezpochybňovali, přece jen byl fotograf, a tak jsme jej poslouchali. Včera jsem jeden z jeho snímků našel. Kdosi tenkrát slavil narozeniny, a tak jsme se hromadně sešli ke gratulacím, prastrýc se uvolil pořídit nám památeční fotografii a tak jsme se celá rodina sešli na jednom místě před gaučem a dvanáct lidí se dívá každý jinam, takže to vypadá, že spolu nemluvíme.

Mám tatínka. Jednou jej maminka požádala, aby jí vyzvedl nové snímky, které si pořídila na občanský průkaz. Tatínek však z práce foty nepřinesl a argumentoval tím, že paní na fotkách nebyla mamince, tedy jeho ženě, se kterou má dvě děti, vůbec podobná. Byla to maminka, měla jen nový účes.

Měl jsem kamaráda. V době, kdy se nám mohlo o digitálních fotografiích jenom zdát a všechny snímky se fotily na film, abychom až po vyvolání zjistili, co na nich je, vyrazil na filmový festival do Karlových Varů. Hlavním hostem festivalu byla slavná herečka Gina Lollobrigida, kamarád ji miloval a toužil samozřejmě po fotografiích. Co všechno musel udělat pro to, aby se k ní dostal, popisovat nebudu, ale nakonec se mu to povedlo a on v blízkosti legendární italské herečky cvakal a cvakal a cvakal a pak se z toho nadšení opil a hned po skončení festivalu si nechal fotky vyvolat a nemohl se jich dočkat a až si je vyzvedl, zjistil, že má několik desítek černých obrázků, protože si zapomněl sundat krytku a opil se znovu.

O fotkách a o fotografování byste jistě uměli vyprávět taky, protože jsou s nimi spojena spousta historek, a tak jsem se rozhodl, že fotografům budu věnovat moji další rozhlasovou Pohovku. Těšit se můžete na mladého talentovaného fotografa Filipa Fojtíka, který se stal dvojnásobným držitelem prestižní ceny Czech Press Photo pro fotografy do šestadvaceti let a jako druhá na pohovku usedne herečka, která je výtečnou fotografkou, ale málokdo to o ní ví - Tereza Kostková. Těším se na ně i na vás.

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.