Na pohovce Jožky Kubáníka: O čase

V dalším pořadu Jožky Kubáníka je hlavním tématem čas. Hosty jsou zpěvačka Lenka Filipová a Petr Skála, který pečuje o pražský orloj.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Fejeton Jožky Kubáníka: O čase

Bylo nebylo. V Mexiku žije jistá žena Leonora. Je jí okolo padesáti, má nadváhu, ne příliš slušivý účes a manžela Juana. A jak to tak někdy bývá, v nepozorovanou chvíli odemkla mužův telefon, aby se ujistila, že v něm nemá nic, co by slušny Mexičan mít neměl a našla v něm šílenou věc. Na jedné fotce se ten dobytek objímal s mladou a štíhlou krasavicí. A protože Leonora je jako správná Mexičanka horkokrevná a jako nesprávná žena i žárlivá, na nic nečekala, popadla v kuchyni nůž a milého Juana několikrát bodla, aby si zapamatoval, že se nebude tahat s cizími courami. Asi by v tom bodání nadšeně i pokračovala, nebýt toho, že ji stejně vášnivý manžel zastavil a rázně jí vysvětlil, že na inkriminované fotce je… ona sama. Ano, stačilo pár let a madam se nepoznala. Teď čeká v cele na soud. Že se vám zdá příběh přitažený za vlasy? Věřte, nebo ne, je pravdivý a přihodil se před několika týdny.

Možná jste i vy něco podobného zažili. Ne snad, že byste měli vraždit vlastní protějšky, ale že čas pozměnil něčí podobu natolik, že jste jej zkrátka nepoznali. Mně se to stalo, i když to tak dramatické, jako na druhé straně zeměkoule, samozřejmě nebylo. Trávil jsem čas u kamaráda v Paříži a na jeho stole objevil snímek fešáka náramně připomínajícího Alaina Delona. „Jé, kdo to je?” zeptal jsem se a odpověď tušíte. „To jsem já,” odvětil kamarád a já jsem nevěděl co říct, protože po deseti letech od pořízení snímku nebyl ani náhodou hezký, štíhlý, vlasatý a už vůbec se nemohl vejít do toho elegantního oblečení. Inu, čas…

Zamýšlíte se taky občas nad tím, jak se čas podepsal na známých tvářích, které vídáte v televizi? Nebo se tím, co udělal s vámi, potýkáte večer co večer u zrcadla? Jestli vám podobné situace nejsou cizí, tak vás zvu na moji rozhlasovou pohovku. O tom, co čas dokáže, se pobavím s mými pozoruhodnými hosty. Prvním bude muž, jehož jméno asi neznáte, ale který je nesmírně důležitý, protože se stará o jeden z nejvzácnějších strojů času na světě, a to o pražský orloj - pan Petr Skála a jako druhou přivítám dámu, které čas spíše fandí a je krásná už mnoho a mnoho let a já se jí rád zeptám, jak to dělá. Je to zpěvačka Lenka Filipová a když budeme hodní, tak nám zazpívá i jeden z jejich největších hitů - Za všechno může čas.

A těším se i na vás.

Jožka Kubáník

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.