N pohovce Jožky Kubáníka: O rybách

V dalším pořadu Jožky Kubáníka se mluví hlavně o rybách. Hosty jsou astrolog Jan Franc a herečka Jitka Smutná.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Fejeton Jožky Kubáníka: O rybách

Co se vám vybaví, když se řekne léto, prázdniny, dovolená? Někdo si rád zavzpomíná na exotické týdny u moře, jiný na třešně na venkově a další… třeba na ryby. Stačí se projít okolo kterékoliv řeky a vidíte desítky lidí, jak sedí mlčenliví u prutů a dívají se k hladině.

Sám jsem se za rybáře považoval asi dva dny, kdysi o prázdninách. Byl jsem malý kluk, když mi dědeček přivázal na vlasec olůvko a háček a vysvětlil, jak chytat na černo pstruhy. Já jsem pak utíkal na zahradu a hledal pod kameny žížaly, které jsem naházel do plechovky a běžel k potoku, kde se ryby proháněly. Na to vzrušení, kdy se po pár minutách do žížaly napíchnuté na háček jedna z nich zakousnula, nezapomenu nikdy. Když cukala tou napnutou strunou, měnila intenzitu i směr a já jsem ji vytáhnul k sobě nahoru a prohlížel si, jak se leskne a rezignovaně čeká, co se stane. Občas s sebou škubla, jako by se ještě pokoušela vykloznout mi, ale vlastně věděla, že se jí to nepodaří. Jenže já jsem ji pak neuměl zabít. Doteď před sebou vidím ty její oči, jak mě pozorují a prosí, ať něco udělám a zároveň neví, na kterou stranu břehu, toho životního, se vydá. Když jsem pak sříbrnou rybu babičce přinesl a ona mi ji chtěla usmažit na másle, odmítl jsem. Od té doby jsem žádnou rybu neulovil a tak skončilo mé dobrodružství.

Ale na ryby jsou jiní kabrňáci. „Po mocném oboustranném zápolení se objevila zježená tlama. Byl to okoun, a byl veliký jako kostkovaná červená čepice, jenže byl také olivově zelený a přes sebe měl tmavé pruhy.” Poznáte, kdo napsal tyhle věty? Ano, byl to Ota Pavel. Spisovatel, který ryby miloval nade všechno a uměl o nich vyprávět jako nikdo jiný. Čím jej tolik fascinovaly? A proč tak přitahují další? A vůbec - co se pod těmi čtyřmi písmeny „ryba” skrývá pro vás?

Tentokrát se na ryby podívám hned z několika stran, a to s astrologem Janem Francem, který nám povypráví, co mají lidé narození ve znamení Ryb společného s těmi vodními tvory a druhým hostem pak bude herečka Jitka Smutná známá především z rolí laskavých hospodyň, do které byste rybaření možná vůbec neřekli. Tak tedy - rybičky, rybičky, těšte se, i tentokrát to bude stát v sobotu od 15:00 na vlnách Českého rozhlasu Zlín zato.

Jožka Kubáník

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související