Smrt stopařek – zločin, který se skutečně stal a otřásl nejen okolím Valašských Klobouk

Cyklostezka Bevlava kousek za Valašskými Klobouky směrem na Brumov Bylnici má novou dominantu. Je to dřevěný kříž, kolem kterého časem vznikne i pietní místo. Připomínat má zločin, který se tam stal v srpnu roku 1976.

V roce 1979 byl natočen film Smrt stopařek, jehož předlohou byla skutečná událost z roku 1976, která se stala nedaleko Valašských Klobouk. V té době tu bývala skládka, která 8. srpna 1976 vydala hrůzný nález – mrtvoly dvou dívek. Šlo o dvě slovenské dívky Vieru a Tatianu, které si při autostopu zastavily v nákladním autě svého vraha Miroslava Somoru.

Stejně jako ve filmu i ve skutečnosti mladým dívkám ujel vlak a začaly stopovat. Další události už byly ale trochu jiné: Somora, který je naložil, počkal, až usnou. Pak vzal těžký klíč, kterým je udeřil, a následně je ubodal nožem. Pak na jedné z nich vykonal posmrtnou soulož. Těl se vrah zbavil právě na skládce u Valašských Klobouk. Díky jejich rychlému nálezu se ho pak podařilo brzy dopadnout a odsoudit.

Zmařené životy Tatiany a Viery bude brzy v místě bývalé skládky kousek od kloboucké pily připomínat pietní místo, na kterém už nyní stojí kříž.

Za jak dlouho byl vrah dopaden a jaký dostal trest? Proč ho ve filmovém zpracování hrál polský herec? Poslechněte si reportáž redaktorky Českého rozhlasu Zlín Blanky Kovandové.

Spustit audio

Související